Påsken närmar sig. Det märks inte minst i Arjeplog. Bilar med en eller ett par snöskotrar på släp dundrar förbi, på väg mot fjällen.
Eva Oskarsson, ansvarig för skoterleder på länsstyrelsen i Norrbotten, berättar att det uppstått drivor på andra ställen än de vanliga i år, vilket kan ställa till problem för skotertrafiken. Hon berättar också att isarna är ojämna. På isvägar i norra Norrbotten är istjockleken mellan 50 och 60 centimeter medan Laponiaområdet uppvisar isar som inte är tjockare än 30 centimeter.
Generellt är isarna stabila. Och även om all färd på is sker på egen risk är ledkörning att rekommendera, särskilt i områden med strömmande vatten. Isarna är nämligen ojämna. Det kan skilja stort mellan två intilliggande sjöar i samma älvsystem. För två veckor sedan var tillexempel sjön Viltok i Pitälven så gott som snöfri och kärnisen fin. På sjöar intill fanns både snö och vatten på isarna.
Runt Arjeplog är lederna ruskade och enligt skoterföreningens ordförande Lennart Löfgren är lederna säkra. Han påpekar också att leden från Arjeplogs samhälle till Råssne är ruskad.
Laisälvens leder uppges också vara i bra skick.
Påskens farligheter är isområden kring öppet strömmande vatten, vid ut- och inlopp. Det kan finnas skoterspår och borrhål som visar att fiskare varit där. Låt inte det styra ditt val av fiskeplats, förhållanden kan ändras snabbt. Kontrollera att isen verkligen håller innan du själv ger dig ut.
Allt snöande och all drivbildning har också gjort att det finns områden där det egentligen bara är snön som bär. Snön har legat som ett isolerande täcke över vattnet och isen har inte kunnat frysa till.
Man märker detta rätt snabbt när man ska borra ett hål i isen med isborren. Det är som att sätta en visp i en skål med ovispad vispgrädde.