Det är det norska bolaget Elkem som ansökt och beviljats tillstånd för kvartsbrytning i Nasafjäll. Tillståndet omfattar, enligt NRK, ett område på omkring fem kvadratkilometer och gäller för 30 år framöver.
Nordlands landshövding och norska Sametinget motsatte sig planerna, men kommunal- och moderniseringsministern Jan Tore Sanner menar att det alltid kommer diskuteras i sådana frågor.
– Sametinget har dragit tillbaka sin invändning. Det beror på att vi kunde tillmötesgå en del av de krav de hade. Vi tror att det är möjligt att både skydda djurhållning och miljö, samtidigt som vi skapar arbetstillfällen, säger han till NRK.
Samtidigt verkar Rana kommun vara positiva till gruvan.
– Kommunen har jobbat hårt för den här frågan i många år, och man är glad för att man äntligen kan förverkliga detta viktiga industriprojekt för regionen, säger Sanner.
Några som inte är lika imponerade är Svaipa sameby, som har sina marker ett stenkast från området där kvartsfyndigheten finns.
– Vi pratar 500 meter från gränsen till Sverige. Det ligger inom området vi brukar för vår renskötsel och kommer att ställa till stora problem för oss, säger Ingemar Israelsson som är ordförande för samebyn.
De har uttryckt sitt missnöje på många sätt och försökt påverka beslutet i flera år.
– Vi har skrivit yttranden, sökt hjälp hos svenska Sametinget. Det verkar inte ha hjälpt. Vi har en kalvmärkningshage i Silbojaur alldeles i närheten av den tilltänkta gruvan. Den kommer vi inte kunna använda oss av. En gruva är ju i gång i stort sett året om, förutom kanske de allra kallaste dagarna under vintern. Det kommer innebära sprängningar, annat buller från maskiner och lastbilar som ska flytta kvartsen ned från berget.
Vart tar ni då vägen?
– Det vet vi inte. Renarna kommer skrämmas från området de brukar vara i. Det kommer leda till sammanblandningar med norska renhjordar, och ett enormt merarbete för oss när vi ska hämta tillbaka dem över gränsen och utröna vilka renar som är våra, säger Israelsson.