Samebyar JO-anmäler länsstyrelsen för långa handläggning

Samebyarna Semisjaur-Njarg och Maskaure anmäler länsstyrelsen i Norrbotten till justitieombudsmannen efter att de fått vänta i åtta månader på ett yttrande angående en ansökan om bygdemedel för främjande av rennäringen.

Semisjaur-Njarg och Maskaure samebyar anmälar länsstyrelsen till justiteombudsmannen. Anders-Erling fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg är kritisk till den långa handläggningstiden av deras ansökan om bygdemedel för rovdjursinventering.

Semisjaur-Njarg och Maskaure samebyar anmälar länsstyrelsen till justiteombudsmannen. Anders-Erling fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg är kritisk till den långa handläggningstiden av deras ansökan om bygdemedel för rovdjursinventering.

Foto: Joel Gustafsson

ARJEPLOG2014-08-26 19:00

Arjeplogssamebyarna har ansökt om totalt 300 000 kronor i bygdemedel för inköp av snöskotrar, släpvagnar och GPS-utrustning som skulle användas vid rovdjursinventering.

– Vi har ingen personal att frigöra för renskötseln. För att säkerställa en fullgod inventering har vi heltidsanställt var sin person för att sköta inventeringen i samråd med länsstyrelsen. För att det ska fungera så behöver de basutrustning, säger Anders-Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur-Njarg sameby.

"Förhalar ärendet"

Ansökningarna om bygdemedel skickades in under december 2013 och januari 2014. Ärendet har bordlagts två gånger vid rennäringsdelegationen och Sametinget som är beslutade myndighet har inte fått något yttrande ännu. Samebyarna anser att länsstyrelsens långsamma handläggning är orimlig och strider mot förvaltningslagen.

– Man bordlägger och förhalar ärendet för att man inte vill släppa det till Sametinget som förmodligen kommer att fatta ett positivt beslut, säger Anders-Erling Fjällås.

"Ett egenintresse"

Bygdemedel för rennäringens främjande är en ersättning till samebyar som blivit berörda eller lidit skada av vattenkraftsutbyggnaden. Sametinget har tidigare beviljat bygdemedelspengar för rovdjursinventering hos samebyar i Västerbotten.

– Vi anser inte att främjandeanslagen ska gå till det här. Inventeringen borde vara fullfinansierad av staten, men den är inte det i det här fallet. Vi har ett egenintresse att få till stånd en så god inventering som möjligt och därför måste vi prova alla vägar som finns i dagsläget, säger Fjällås.

"Ingen förhalning"

Enligt Gunilla Manbré, handläggare på länsstyrelsens naturresurs- och rennäringsenhet, var inte rennäringsdelegationen nöjd med förslaget till beslut och därför bordlades frågan för att utredas vidare.

– Det är för att det ska bli ett väl avvägt yttrande och alla får säga sitt. Det rör sig inte om någon förhalning, säger Manbré som inte hunnit ta del av JO-anmälan.

Rovdjursinventering

Länsstyrelsen ansvarar för inventeringarna av de stora rovdjursarterna i länet i samarbete med samebyarna och kungsörnsgruppen inom Norrbottens Ornitologiska Förening.. Syftet är att följa upp utvecklingen av rovdjursstammarna utifrån de nationella och regionala mål som är uppsatta. Resultatet ger också underlag för Sametinget vid deras fördelning av ersättning för rovdjursförekomst i samebyarna.

Källa: Länsstyrelsen i Norrbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om