Så ska Arjeplog bli tryggare

Grannsamverkan mot brott är på väg att startas i flera bostadsområden i Arjeplog. Ett 40-tal personer deltog när polisen höll information i Arjeplogs medborgarhus på tisdagskvällen och flera personer anmälde sitt intresse att bli kontaktombud.

När kontaktombuden fått utbildning kommer respektive bostadsområde att skyltas upp. Tina Hallin och Maria Laestander visade upp ett exempel.

När kontaktombuden fått utbildning kommer respektive bostadsområde att skyltas upp. Tina Hallin och Maria Laestander visade upp ett exempel.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-02-11 11:01

Grannsamverkan sker i samråd med polisen och syftar till att antal brott ska minska och trivseln och tryggheten ska öka.

I varje bostadsområde som deltar ska det finnas ett huvudkontaktombud som har kontakt med polisen. Dessutom utses ett antal kontaktombud som har ansvar för tio–tolv hushåll vardera. Efter utbildning kan sedan området skyltas upp som visar att verksamhet med Grannsamverkan sker.

För Grannsamverkan gäller vissa minimikrav och rekommendationer och de är:

Meddela dina grannar eller kontaktombudet om du är bortrest mer än några dagar.

Förvara värdehandlingar och värdesaker på ett betryggande sätt.

Var allmänt vaksam och kontakta polisen om du ser något som ”är fel”.

Stöldmärkning

Alla rekommenderas också att föra inventarieförteckning eller fotografera/filma bostaden. Stöldbegärligt gods bör också märkas.

– Vid misstanke om brott, notera signalement och bilars registreringsnummer. Gör dig också synlig, försök att skapa kontakt. Inbrottstjuvar vill inte bli sedda. Prata med folk du inte känner igen, sa Maria Laestander och poliskollegan Tina Hallin fortsatte:

– Det kan vara en person med barnvagn eller en joggare. Vem som helst kan vara ute för at rekognosera. Tjuvar vill inte bli igenkända.

– Kör vi igång Grannsamverkan ordentlig så slipper vi stölder. Om ligorna inser att det inte bär sig att åka till Arjeplog kommer de inte tillbaks.

Mycken och kontanter

Vanligtvis tillgrips smycken och kontanter vid inbrott. Tina Hallin berättade om två sorters tjuvar, de professionella och missbrukarna.

– Yrkeskriminella går professionellt tillväga, tar snabbt det de är ute efter och skapar sällan oreda. Missbrukare som är ute efter att skaffa snabba pengar ställer till oreda och tar vad de hittar, de kan ofta stjäla värdelösa föremål och ofta godis och alkohol.

Tina Hallin och Maria Laestander delade med sig av många tips och råd. Som att skaffa fönsterlås och kedjor till altandörren. För att tjuven ska tycka att det ska ta för lång tid att ta sig in.

– Larm med ljud är också bra. Det avskräcker och grannarna får veta direkt, sa Tina Hallin.

På www.samverkanmotbrott.se finns mer om vad som gäller för Grannsamverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om