Som tidigare ordförande för kommunstyrelsen i Arjeplog har Britta Flinkfeldt rätt att söka ett så kallat ekonomiskt omställningsstöd. Stödet syftar till att underlätta övergången till arbetslivet.
Stödet utges med 85 procent av månadsarvodet de två första åren och 60 procent det tredje året. Oavsett andra inkomster ligger summan fast det första året. År två och tre ska stödet samordnas med andra inkomster, enligt Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, bestämmelser om omställningsstöd för förtroendevalda.
Enligt Anna Kaltenegger, administrativ chef i Arjeplogs kommun, är Britta Flinkfeldts arvode för 2020 fastställt till 66 800 kronor i månaden. Det ger Flinkfeldt 56 780 kronor i månaden i omställningsstöd det första året och räknas inte ned oavsett andra inkomster. Totalt blir det 681 360 kronor för första året.
En förtroendevald har rätt till tre månaders stöd för varje år i uppdraget, men högst i tre år. Det krävs också att den förtroendevalde haft sitt uppdrag i minst ett års sammanhängande tid, enligt SKR.
Britta Flinkfeldt var ordförande i Arjeplogs kommunstyrelse i elva år och har rätt att söka stödet i två år och nio månader. Hon har sökt för det första året.
Om hon skulle vara helt utan inkomst och söka hela stödet skulle hon kunna plocka ut drygt 1,7 miljoner kronor.
Enligt SKR måste den som söker också aktivt verka för att få ett nytt arbete. I augusti startade Britta Flinkfeldt ett eget konsultbolag och i dag arbetar hon för att bygga upp verksamheten. Hon skriver också krönikor på ledarsidan i Piteå-Tidningen.
– Min förutsättning är att firman ska vara uppe och rulla ganska snart och då kommer jag inte att söka något mer omställningsstöd. Det finns ju till för att jag ska kunna skaffa mig en försörjning, säger Britta Flinkfeldt.
Stödet började gälla från mitten av september, den dag hon avgick som ordförande för kommunstyrelsen. Även om hon har rätt att söka det ekonomiska omställningsstödet längre än ett år, tror hon inte att hon kommer göra det.
– Jag finner det ganska osannolikt att jag skulle använda hela avtalet. Hade jag gått in i ett vanligt lönearbete i dag hade jag knappast sökt det överhuvudtaget, säger Britta Flinkfeldt.