Rubrikernas man redo för ny ledarroll

Det började som en vinglig skridskofärd på hal is, med en publik av kraxande olyckskorpar. Men till och med Bengt-Urban Franssons egna fördomar kom på skam. I dag gör han sin sista dag som kommunalråd i Arjeplog, och kan se tillbaka på en spännande tid med stora förändringar för både honom och för kommunen.

På hal is. Bengt-Urbans politiska bana i Arjeplog var inte spikrak. Men när arjeplogarna sagt sitt i valet 2006 fastnade olyckskorparnas kraxande i halsen.

På hal is. Bengt-Urbans politiska bana i Arjeplog var inte spikrak. Men när arjeplogarna sagt sitt i valet 2006 fastnade olyckskorparnas kraxande i halsen.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2009-07-17 06:00
Bengt-Urban Fransson blev Sveriges första öppet homosexuella kommunalråd. Han valde själv att kontakta media och berätta om sin läggning, och tidpunkten var noga vald.
- Jag ville att det skulle komma ut under första älgjaktsveckan, för jag tänkte att det är smart att barnen får diskutera med sina mammor.
Reaktionerna på intervjun blev inte så stora som Bengt-Urban hade trott. Och de förväntade negativa reaktionerna uteblev helt.
Ingen ryktesspridning
- Det var ingen stor grej, konstaterar han. Och någon ryktesspridning hann det aldrig bli, eftersom alla som läste tidningen fick veta samma sak samtidigt.
När det blev dags att fundera på kommunalrådskandidat inför valet 2002 blev det heta diskussioner hos socialdemokraterna. Bengt-Urban Fransson nominerades, men inom partiet fanns en stor tveksamhet.
Många frågor
- Var Arjeplog redo för en bög som kommunalråd? Vilken hårfärg skulle jag ha? Var jag seriös nog? Skulle jag klara det? Det var många frågor som snurrade, berättar Bengt-Urban Fransson.
Partiet beslutade sig till sist för att sätta Bengt-Urban Fransson som första namn på val-sedeln. Efter ytterligare några turer hit och dit blev den då 33-årige Bengt-Urban Fransson kommunalråd i Arjeplog.
Skräckblandad situation
Det höjdes frågande ögonbryn både här och där, och olyckskorparna fortsatte sitt kraxande.
- Det var en skräckblandad situation i början, minns han.
Bengt-Urban har inte mött någon i Arjeplog som ifrågasatt eller kritiserat hans sexuella läggning.
- Där kom mina egna fördomar verkligen på skam, konstaterar han. Och eftersom jag får många tillfällen att prata om min egen situation, har Arjeplog ett rykte om sig att vara ett tolerant samhälle, där människor accepteras precis som de är.
Stabil väg till valet
Däremot ifrågasattes lämpligheten i hans val av klädsel, accessoarer och hårfärg.
- Även om min mission har varit att visa att en politiker inte behöver vara stöpt i samma form som alla andra, finns det förstås gränser även för mig. Det handlar om att visa respekt både för uppdraget och för de människor jag möter. Men jag tror att jag har tänjt ut gränserna hyfsat, genom att vara mig själv.
Olyckskorparnas kraxande blev allt svagare, och den vingliga skridskoåkningen övergick till en stabil färd. Men inför valet 2006 blev Bengt-Urban mer och mer orolig. I Arjeplog handlar det mer om personval än partival. Det var nu han skulle få svart på vitt. Hade han levt upp till de förväntningar som ställts på honom som kommunalråd?
- Jag visste att det inte handlade enbart om ett betyg på vår politik, utan också en dom över mej och mitt sätt att vara kommunalråd. Jag var otroligt nervös.
Plus fem mandat
När rösträkningen var klar, stod det klart att Bengt-Urban uppfyllt förväntningarna. Med råge.
- Vi gick fram fem mandat, och var tillbaka på samma nivå som under 1970- talet. Det kändes fantastiskt! Och extra roligt eftersom vi hade drivit en väldigt hård politik för att sanera kommunens ekonomi.
Bengt-Urban berättar om tuffa beslut. Till exempel nedläggning av både Laisvalls skola och Lugnetskolan.
- I Laisvall hade vi föräldrarna med oss, där väckte skolnedläggningen inte så heta känslor. Men Lugnetskolan däremot ...
Tvingades rösta mot
Föräldrar och personal protesterade högljutt. Föräldrar engagerade sig politiskt, och Bengt-
Urban tvingades rösta mot sitt eget förslag och sin egen övertygelse i fullmäktige.
- Många tyckte det var fel av föräldrarna att bara engagera sig för en enda sak, men jag tycker att all form av engagemang är bra. De tog strid för en sak de trodde på, och de såg politiken som en möjlighet att påverka. Att jag röstade emot mitt eget förslag handlar enligt mitt sätt att se det som demokrati. Andra kallar det partipiska.
Viktiga beslut
Försäljningen av Silverhatten och Kraja är beslut som Bengt-Urban lyfter fram som principiellt viktiga. Försäljningen av Silverhatten var i princip klar när han tillträdde som kommunalråd, men vid försäljningen av Kraja var han med på hela resan.
Så här i efterhand känner han sig mer och mer tveksam om det ur konkurrenssynpunkt var rätt att sälja båda anläggningarna till samma entreprenör.
- Men det var helt rätt att sälja, en kommun ska inte driva turistanläggningar, poängterar han. Dessutom ska vi komma ihåg att de löften om investeringar som gavs har infriats flera gånger om.
Affären satte djupa spår
Att de heta känslorna som svallade i samband med Krajaaffären inte lagt sig ännu beklagar Bengt-Urban Fransson.
- Affären satte djupa spår hos företagare i Arjeplog, och påverkade förtroendet för oss politiker. Men det är nog den lilla kommunens dilemma. En låsning i en fråga påverkar diskussionen även i andra frågor.
Rubrikernas man ...
Intresset för schlager har väl knappast undgått någon. Ej heller Bengt-Urbans passion för frågesportsprogram i tv.
Medieuppmärksamhet är absolut inget som skrämmer Bengt-Urban. Snarare tvärtom.
Han har alltid varit en rubrikernas man, och har aldrig sagt nej till en intervju.
Tidningar, radio och tv har berättat om alltifrån de egenhändigt sydda gardinerna som hänger i arbetsrummet på Tingsbacka till hans magoperation.
... sätter sina egna
rubriker i framtiden
- En av de första grejer som fick stor uppmärksamhet i media var när jag gjorde ett uttalande om nätfiskerätt...
- Jag hade inte en aning om att det var så hett. Det har faktiskt varit ett handikapp för mig att inte ha något som helst intresse för jakt, fiske eller skoterkörning, eftersom det innebär att jag saknar ett naturligt samtalsämne med mer än halva kommunens befolkning. Dessutom ogillar jag att sakna kunskaper i stora frågor, och vara helt i händerna på vad andra tycker.
Som politisk ledarskribent blir det Bengt-Urban själv som sätter rubrikerna. Och även i fortsättningen lär det bli rubriker som väcker uppmärksamhet.
- Jag kommer inte att vara en partiförsvarare i alla väder. Arbetsgivaren vill ha en kritisk och kaxig skribent. Det känns inte som om jag har något större problem med att leva upp till det...
Bengt-Urban Fransson om ...

... råden till sin efterträdare, Britta Flinkfeldt Jansson:

"Utifrån mina erfarenheter vill jag råda dig att ta dig tid att lyssna till medborgarna. Låt alltid dörren stå öppen för arjeplogarna. Och se till att vårda livet utanför kommunalrådsuppdraget. Ta vara på dig själv, familjen, kompisarna och dina fritidsintressen. Det är oerhört viktigt för att orka med."
 

... att lämna sitt uppdrag i en tid när kommunen har stora ekonomiska bekymmer:
"Jag förstår att den som står utanför tror att det är lätt för mig att gå i den här situationen. Men sanningen är att det är svårare nu än vad det skulle ha varit för två år sedan. Hade jag fått erbjudandet då, hade jag kunnat gå med flaggan i topp, och lämna en välmående kommun. Det är taktiskt sett helt fel att gå nu, men samtidigt så lär det här erbjudandet inte stå kvar när mandatperioden är slut."
 

... kommunens framtidsutsikter:
"Inställningen hos arjeplogaren är positiv, här finns mer framtidstro än på många andra ställen. Här finns en bra attityd, arjeplogaren vet att det är vi själva som har kraften, det är vi själva som kan åstadkomma något. Och där ligger grunden för Arjeplogs framtid."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om