Styrgruppen som består av politiker och tjänstemän jobbar i två spår. Det ena, förvaltningsspåret, går ut på att presentera en ny ansökan som ska uppfylla skolverkets kursplaner. Det andra, det politiska spåret, går ut på att påverka politiker och förklara det kommunala, regionala och nationella värdet av Hornavanskolan.
Effekterna
Styrgruppen har tagit fram en konsekvensutredning om effekterna av ett nej till riksrekrytering. Som mall har man använt underlaget från Arvidsjaur och utredningen kring den planerade K4-nedläggningen.Den visar att om Hornavanskolan mister riksintaget måste skolan troligtvis läggas ner. Det går inte att hålla en acceptabel undervisning med så få elever som det skulle bli. 47 tjänster skulle försvinna direkt och 24 ytterligare genom besparingsbehov.
Sammanlagt räknar man med att 200 arbetstillfällen försvinner från Arjeplog och att 300 personer skulle flytta från kommunen. Det i sin tur skulle innebära ytterligare besparingskrav på 15 miljoner kronor - och i sin tur ännu fler som blir av med sina jobb.
Ska informera
De lokala partierna i Arjeplog ska informera sina partier på riksplanet. Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson har uppvaktat infrastrukturminister Ulrica Messing, och i dag, tisdag när utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky kommer till Arjeplog ska information om de problem som Arjeplog brottas med.- Vi väntar också på besked om när vi kan träffa skolminister Ibrahim Baylan, säger Bengt-Urban Fransson.