Revisorn anmälde inte misstänkt brott: "Har en skyldighet"

Ernst & Young anmälde inte den över sju månader försenade årsredovisningen till Ekobrottsmyndigheten trots att revisorer har en skyldighet att anmäla misstänkta brott. Av utredningen framgår att revisionsbyrån tar på sig ansvar för förseningen och argumenterar för att bolaget inte gjort sig skyldig till bokföringsbrott av normalgraden.

Ernst & Young, EY, är ett globalt revisions- och rådgivningsföretag.

Ernst & Young, EY, är ett globalt revisions- och rådgivningsföretag.

Foto: Magnus Lejhall/TT

Arjeplog2024-11-27 20:30

Revisorer har enligt aktiebolagslagen, ABL, en skyldighet att anmäla misstänkt brottslighet. Trots det anmälde inte Ernst & Young Silverhattens moderbolag till Ekobrottsmyndigheten när årsredovisningen upprättades den 27 juli 2023 – över 12 månader efter räkenskapsårets utgång den 30 juni 2022.

I stället var det en privatperson som reagerade och vände sig till Ekobrottsmyndigheten som nu har åtalat ägarna för bokföringsbrott.

– Jag kan varken säga bu eller bä om det. Jag kan bara konstatera att de har en anmälningsskyldighet, sedan finns det skrivelser i förundersökningsprotokollet som tar sikte på varför man valt att inte göra det, säger kammaråklagare Peter Helsing.

En samarbetsgrupp bestående av medarbetare från Ekobrottsmyndigheten och Föreningen Auktoriserade Revisorer har tagit fram en vägledning angående revisorns skyldigheter vid misstanke om brott. I den framgår att Högsta domstolen anser att det är ett bokföringsbrott att inte upprätta årsredovisningen inom sex månader från balansdagen. 

Enligt vägledningen behöver revisorer normalt inte anmäla väldigt korta förseningar som anses som ringa bokföringsbrott. Vid en försening på fem månader borde det inte finnas något utrymme för revisorn att undvika att lämna in en anmälan om brott.

"Att årsredovisningen upprättas i tid är av största betydelse för bolagets verksamhet och för intressenterna. En fördröjning på flera månader kan normalt inte anses som ett obetydligt bokföringsbrott", står det i vägledningen.

Samtidigt skriver Ekobrottmyndigheten att förseningar om sex till sju månader i undantagsfall kan vara att bedöma som ringa brott om bolagets verksamhet och omsättning är begränsad och förseningen enbart beror på förbiseende eller missförstånd.

I en skrivelse till Ekobrottsmyndigheten har Ernst & Young redogjort för varför de inte anmälde Silverhattens moderbolag och deras ägare. Av skrivelsen framgår att styrelsen upprättade en kontrollbalansräkning på uppmaning av EY och att den var klar först två månader efter sista datum.

Granskningen av kontrollbalansräkningen slutfördes dock inte förrän den 7 juli på grund av hög arbetsbörda hos revisorerna. Granskningen drog också slutsatsen att det fanns övervärden i hotellverksamheten som kompenserade kapitalbristen.

"I efterhand kan konstateras att det sedan tidigare år fanns fastställda övervärden varför vår uppmaning till att upprätta en kontrollbalansräkning onödigt försenade slutförandet av själva årsredovisningen", skriver Ernst & Young.

Enligt Ernst & Young hade bolaget inga ekonomiska problem och de skriver att det inte finns några externa intressenter som skulle kunna lida men av att årsredovisningen inte inkom i tid till Bolagsverket.

"De enda intressenterna i bolaget är styrelsen själva som också är ägare."

Ernst & Young uppger att de inte kommenterar pågående eller avslutade revisioner med anledning av rådande sekretess. Ägarna Kurt Jofs och Lars Söderqvist förnekar brott och säger att de upprättade årsredovisningen i slutet av december 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!