Restaurang får skatteböter för oredovisade intäkter

En restaurang i Arjeplog undanlät att redovisa försäljning på 635 000 kronor under två år. Dessutom fuskade man med momsen genom att bokföra mat som öl. Nu skönstaxeras bolaget.

Skatteverket har gjort otaliga kontroller på restaurangen sedan 2014.

Skatteverket har gjort otaliga kontroller på restaurangen sedan 2014.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX

Arjeplog2020-09-05 15:00

Skatteverket har haft ögonen på restaurangen under flera års tid. Under perioden 2014 till 2017 har myndigheten vid fyra tillfallen gjort anonyma kontrollköp. Det har då noterats att personalen inte slagit in all försäljning och att det funnits brister i kvittohanteringen.

Bristerna återkom när Skatteverket gjorde fyra anonyma besök under åren 2017 till 2019. Vid alla tillfällen utom ett har Skatteverket noterat att restaurangen inte slagit in all försäljning.

"Skatteverkets efterforskning visar att ni i snitt undanlåtit att redovisa 16,6 % av er försäljning vid de tidpunkter som Skatteverket besökt er."

Efter att bokföringen granskats konstateras att den har så allvarliga brister att den inte kan ligga till grund för beskattningen. Restaurangen har inte löpande slagit in all försäljning i kassaregistret utan istället gjort självrättelser i slutet av dagen. Enligt Skatteverket har kontantförsäljningar registrerats som kortbetalningar vilket inneburit att restaurangen inte har behövt justera för oregistrerade kortbetalningar.

"Skatteverket anser därför att det finns grund för skönsmässig beskattning och att bolagets oredovisade inkomster ska uppskattas till ett skäligt belopp."

Utöver de oredovisade intäkterna för mat och dryck har restaurangen redovisat matförsäljning som ölförsäljning. Det handlar bland annat om flera dagar där restaurangen inte sålt någon mat alls – endast öl. Samtidigt har kassaregistrets e-journal visat att de sålt mat. Alkohol omfattas av 25 procents moms jämfört med 12 procent moms på mat och enligt Skatteverket har bolag redovisat en för hög utgående moms med 7 615 kronor.

"Enligt Skatteverkets beräkningar borde ni utifrån era inköp ha sålt 1 618 stycken fler öl än vad ni redovisat 2017 och 1 319 stycken fler öl 2018."

Bolaget hävdar att uppgifterna inte stämmer.  Företagsledaren ställer sig ovetande och menar att det är möjligt att personalen tagit pengarna om försäljning inte har slagits in. Svinnet på sex procent som Skatteverket räknat med vid jämförelse mellan inköpta och sålda öl anser företrädaren är fel.

Synpunkterna påverkar inte Skatteverket som bedömer att restaurangen undanlåtit att redovisa en försäljning på 346 400 kronor inklusive moms 2017 och 289 100 kronor år 2018. Bolaget ska därför betala ytterligare avgifter på cirka 200 000 kronor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!