Gabriel Tjäder och Benjamin Ådén Fjällman fick syn på renen i onsdags, längs en grusväg i närheten av Hällnäs utanför Arjeplog. De inspekterade vägtrummor i området, kollade så att de leder vatten och att vägen i övrigt är i gott skick.
När de sakta körde längs grusvägen såg de vad de först tänkte var en helt vanlig ren. Men när de närmade sig reagerade de på att något var udda.
Renen såg ut att ha ett horn för mycket.
– När vi började närma oss ser vi att den har tre horn. Det såg ut som en noshörning, Benjamin trodde inte på mig förrän vi kom nära, berättar Gabriel Tjäder.
– Man tänkte att det kan ju inte vara sant. Men det var inget litet horn heller utan stack ju rakt upp, säger Benjamin Ådén Fjällman.
Renar är ingen ovanlig syn i Arjeplog. Men killarna berättar att ingen av dem någonsin har sett en ren som den här. Det var lav vid första ögonkastet.
– Nog har man sett många renar men ingen sådan här. Den var inte skygg heller utan var med oss hela eftermiddagen. Den följde oss, sprang upp i skogen lite och kom ned och var med oss igen, säger, säger Gabriel Tjäder.
Benjamin Ådén Fjällman säger att renen inte heller verkade särskilt besvärad av det stora noshornet.
– Den var inte brydd utan gick där och käkade, den var inte alls aggressiv eller skygg.
Vi har gjort ett försök att hitta renens ägare, men har hittills gått bet. Renskötaren Ola Emanuelsson som brukar ha renar i området på vintern känner inte igen den.
– Man ser bara ena örat på bilden. Möjligtvis kan ägaren känna igen den, det är ju speciellt att den har ett halsband på sig och det kan tyda på att den är tam, säger han.
Ola Emanuelsson kan dock direkt avfärda att renen skulle ha fått ett tredje horn, även om det kan se så ut.
– Det är missbildning eller utväxt från ett av de andra hornen. Jag har jobbat med renar hela mitt liv och har aldrig sett en ren med tre horn, säger han.
Renskötaren tror att renen har fått vad som kallas perukhorn. En onormal förväxning av basthornen hos hjortdjur som orsakas av hormonstörningar, enligt beskrivningen från Statens veterinärmedicinska anstalt.
– Men det är vanligare hos älgar, säger Ola Emanuelsson.
Hur vanligt är det skulle du säga?
– Nog har jag sett sådana, men jag tror inte att det är vanligt. Det kan vara en kastrerad ren som blivit lite äldre och att det har blivit något fel på ett horn.