Februaris kommunfullmäktige går till historien på många vis. Dels med tanke på den rekordkorta sammanträdestiden, men också för att det var första KF i Arjeplog utan pappershandlingar. Varje ledamot har tilldelats varsin surfplatta där de hade laddat ned handlingarna elektroniskt. Det skojades i kulisserna om att det var ett litet lustigt sammanträffande.
Kommunchefen Peter Andersson informerade om läget i organisationen. Han har under sina sex månader på positionen satt sig in i arbetet och börjat få en bild av läget.
– Jag ser goda möjligheter, men också en del utmaningar. Bland det positiva kan nämnas att kommunen, så här långt, ser ut att ha gått 2,5 procent plus under 2015. Stiftelsen Arjeplogs visar också plusresultat.
Utmaningen, som han ser det, ligger i boendefrågan och rekrytering av utbildad personal.
– Rekryteringen är ett stort problem, därtill finns inga lediga lägenheter i Arjeplog.
Han sa också att kommunen har växtvärk.
– Ingen var beredd på vad som skulle hända under förra året med de nyanlända. Vi väntade 20 stycken, det kom 60. Hela samhället påverkas av det, skolan inte minst. Vi måste fundera på vad vi ska göra, hur, och på vad vi kan låta någon annan göra.
Till KF var Sorseles kommunchef Jan Ask och personalchefen Lena Ruth inbjudna att berätta om hur de lagt ut verksamheten med ensamkommande barn och HVB-hem på extern utförare. Ask sa att tack vare den externa lösningen har man idag nio miljoner kronor att lägga på skola, socialtjänst och tillväxtenhet.
– Det blev en lyckad upphandling, konstaterar Ask.
Arjeplogs kommunalråd Britta Flinkfeldt poängterar dock att det var just information, och inget annat.
– I en tid när det händer massor med flyktingfrågan vill jag att våra ledamöter ska hinna tänka på olika alternativ, medan verksamheterna jobbar med att komma med olika förslag på lösningar.