Rattfylleriet bland biltestare fortsätter: "Beklagligt"

Förra säsongen gick polisen i Arjeplog ut hårt för att försöka stävja rattfylleriet bland utlandsfödda arbetare med koppling till biltestindustrin. Ett antal fall av rattfylleri under den senaste tiden verkar dock peka på att problemen fortsätter.
– Tendensen håller i sig. Det är beklagligt, säger områdespolisen Andreas Lestander.

Trots polisens försök att ta krafttag mot rattfylleriet bland biltestare och andra utlandsfödda besökare i Arjeplog fortsätter problemen. "Det är beklagligt", säger områdespolisen Andreas Lestander. (Arkivbild)

Trots polisens försök att ta krafttag mot rattfylleriet bland biltestare och andra utlandsfödda besökare i Arjeplog fortsätter problemen. "Det är beklagligt", säger områdespolisen Andreas Lestander. (Arkivbild)

Foto: Sofie Abrahamsson

Arjeplog2025-03-12 03:00

Nyheten i korthet

  • Rattfylleriet bland utländska arbetare i biltestindustrin i Arjeplog fortsätter trots polisens försök att stävja det.
  • Majoriteten av de som tas för rattfylleri är utländska förare, ofta kopplade till biltestindustrin, som saknar kunskap om svenska alkoholregler i trafiken.
  • Polisen i Arjeplog ser problemet som beklagligt och tror att det kan lösas genom bättre information om svenska trafikregler.

PT rapporterade under förra året om hur polisen i Arjeplog velat ta krafttag kring rattfylleriet i Arjeplog. Problemet har främst handlat om hur utlandsfödda besökare med koppling till biltestindustrin saknar kunskap om svenska regler för alkohol i trafiken, det som områdespolisen Andreas Lestander kallat för "kulturkrocksrattfylla". Ett antal fall av rattfylleri under de senaste månaderna verkar göra gällande att problemet kvarstår även denna säsong.

– Trenden när det kommer till andelen icke-svenskar håller i sig. Majoriteten av de vi tar för rattfylla är utländska förare, och så har det sett ut sedan årsskiftet, säger Andreas Lestander till PT:

Sedan mitten på januari uppskattar Andreas Lestander att man tagit fast mellan 5-10 personer för rattfylleri. Den senaste i raden kom förra helgen, där en förare hemmahörande i Frankrike togs med 1,16 promille i blodet, och därmed passerade gränsen för grov rattfylla. Personen har sedermera anhållits, vilket är ovanligt i fall som behandlar rattfylla.

– Det är inte helt vanligt, men det förekommer. Dels är det frågan om ett grovt rattfylleri med presumtionen fängelse. Dels handlar det om en utlandsfödd person som kanske är här under en väldigt kort tid, vilket gör att det kan föreligga en flyktfara, säger Andreas Lestander.

Förra helgens fall av grov rattfylla till trots säger Andreas Lestander att det företrädesvis handlar om lägre halter av alkohol, där utlandsfödda förare från andra länder missbedömt eller saknat kunskap om svenska bestämmelser kring alkohol i trafiken.

– På de flesta är koncentrationen av alkohol relativt låg. Den grova rattfyllan från förra helgen sticker ut i så måtto. Vår erfarenhet överensstämmer med det många säger: att det handlar om några öl eller något glas vin till maten och att man sen trott att man får köra hem, säger han.

undefined
Andreas Lestander, Arjeplog, områdespolis. (Arkivbild)

Biltestindustrin omsätter stora mängder pengar och sysselsätter varje år många människor från hela världen som kommer till Arjeplog för att arbeta. Andreas Lestander vill dock understryka att problematiken kring alkohol i trafiken inte inskränker sig till enbart anställda testförare.

– Vi kan inte veta exakt vilken roll dessa människor har. Utöver biltestningen har också eventföretag under de senaste åren börjat erbjuda förmögna personer och bilintresserade personer att komma hit och köra häftiga bilar på is. Det är ju ingen testverksamhet utan en turistverksamhet. Men oavsett om de är här som turister eller som arbetande inom testindustrin så är de överrepresenterade vad gäller rattfylleri.

Hur känns det för er inom polisen att problemen fortsätter?

– Jag tycker det är beklagligt. Många gånger handlar det om en ren attitydfråga, att man tycker att det är okej att köra bil efter en eller två öl. Det känns som att detta är något man skulle kunna informera bort, säger han och fortsätter:

– Som polis är nöjd och stolt när vi tar fast folk för rattfylla. Då gör vi ju verkligen nytta. Frågan kvarstår ju dock: hur många missar vi?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!