Under tiden som företaget hette Datarutin fanns det ett tag 70 anställda. Men arbetsuppgifterna för företaget minskade. Antalet dokument som hanterades sjönk. Därför var det en hel del förväntan med i bilden när EDB Business Partner köpte Datarutin i Arjeplog.
- Det pratades om EDB:s resurser, teknik och kunnande och kundkontakter. Då kändes EDB som en storebror som skulle rädda oss.
Sonja Hallnor menar att de flesta känner sig lurade. Av förväntningarna blev det inget.
- Jag tror att många i dag ställer sig frågan om det var meningen att lägga ner i Arjeplog redan när Datarutin köptes upp. Man känner sig lurad och på något sätt iproppad en massa skit.
Information
Under tisdagen och onsdagen har de 43 anställda fått information från företagsledning, från företagshälsovården, arbetsförmedlingen och Trygghetsrådet.- Det kan bli lite väl mycket, man hinner inte ta till sig allt. Tankarna går runt och man tänker på dem som har familjer och hus.
- Jag hade hoppats slippa bli arbetslös och i barnomsorgen, där jag jobbade tidigare finns knappast något jobb nu.
Det är inte sagt när verksamheten på EDB i Arjeplog ska upphöra. Bara att den ska göra det successivt under 2007. De flesta som jobbar där har mellan tre och fem månaders uppsägningstid.
Platschefen Ronald Götzen kan inte ge något besked om flyttdatum.
- Det är planerat att flytta i steg. Motsvarande verksamheter måste byggas upp i Stockholm innan vi kan flytta. Tidplanen är också beroende av leverans av utrustning.
Roland Götzen berömmer sina anställda som fortsätter att arbeta proffsigt trots det tunga beslutet. Han har ansvaret för flyttprojektet och vill göra ett så bra jobb som möjligt.
- Jag vill göra ett snyggt slut i Arjeplog, säger han.
Roland Götzen har inga planer att flytta till Stockholm. Istället återvänder han till Piteå, för det blev inte som han tänkt sig.
- Jag tog jobbet i Arjeplog, jag ville utveckla och jag tänkte ge åtminstone fem år till det. Men genom konkurrenters uppköp och pressade priser så gick det inte. Jag försökte se över kostnader och jag lyckades få ett bättre flöde med posttransporterna. Men som sagt, det räckte inte.
Arbetsförmedlingen fanns på plats på EDB på onsdagen för att svara på frågor.
Birgitta Westring Sandberg, platschef på arbetsförmedlingen i Arjeplog berättar att frågorna är många. Om utbildning, a-kassa, ersättning, studiebidrag, starta eget och vad händer om man inte söker erbjudet jobb i Stockholm.
Stockholmserbjudande
Arbetsförmedlingen har delat ut handbok för arbetssökande och informerat om regler. I dag torsdag har arbetsförmedlingen inga bokade besök. Man står helt till EDB:s anställdas förfogande.- Vi vet inte än när de anställda på EDB blir uppsagda, vi vet inte hur många som kommer att nappa på erbjudandet att flytta med till Stockholm och vi vet inte hur många som kommer att gå ut i arbetslöshet.
Men ett vet vi. Blir det alla 43 som går ut i arbetslöshet så fördubblas antalet arbetslösa i Arjeplog. Vi vet också att tillgången på arbetsplatser i Arjeplog ändras drastiskt. Många i Arjeplog har kunnat bryta sin arbetslöshet med tillfälliga jobb på EDB och många har haft sommarjobb där, säger Birgitta Westring Sandberg.