Nästa dag hade familjen hunnit tala om Hallands tråkiga vintrar och så ställde sig familjen frågan: "Varför inte testa?"
Enorm resa
- För mig personligen har de fem åren i Arjeplog varit en enorm resa, både yrkesmässigt och privat. Jag har fått chansen att förverkliga min tro på ledarskap. Och jag ser också flytten till Arjeplog som en viktig del i min personliga utveckling. Det gäller att våga, säger Dan Kälebo.Det som skulle bli tre år i Arjeplog blev fem. Men nu går flyttlasset tillbaks till Halland.
När Dan Kälebo tillträdde tjänsten i Arjeplog visste han att det fanns ett behov av att öka trivseln. Och redan första arbetsveckan fick han en arbetsmiljörapport från facket där man just lyfte upp behovet av ledarskap och trivsel. Företagshälsovården presenterade en rapport om stress och svag trivsel. Sjukskrivningstalet var högt och arbetsmiljön kritiserad.
- Jag fick tydliga signaler och tog ett beslut att fokusera på just trivsel och personalens välmående, säger Kälebo.
Mänsklig resurs
Han menar att i det moderna arbetslivet, och inte minst inom en verksamhet som den som bedrivs på Vägverket Kundtjänst Fordon, är människan den viktigaste resursen.- Man måste må bra för att producera och för att kunna ge bra service.
Att ha frisk personal som trivs är lönsamt. Och Dan Kälebo tycker att en offentlig arbetsgivare ska gå i främsta ledet för att se till att minska utslagning och utbrändhet inom arbetslivet.
Mjuka frågor
Satsningen som gjorts på trivsel och hälsa i Arjeplog har medfört att sjukfrånvaron minskat med 70 procent. Den arbetsrelaterade stressen har minskat från 53 till 9 procent och trivselindex (NMI) har som mest ökat från 49 till 95. Medicinförbrukningen har minskat från 12 till 2,1 procent, muskelvärken från 35,0 till 2,1 procent och som naturlig följd har andelen goda hälsoprofiler enligt företagshälsovårdens undersökningar ökat med 70 procent.Friskvård på arbetstid
Dan Kälebo hade ett intresse för personlig utveckling och mjuka frågor. Och det har han utvecklat.- Jag har säkert läst 500 böcker i ämnet under de här fem åren, berättar han.
Satsningar som gjorts handlar bland annat om friskvård på arbetstid, föreläsningar, relaxanläggning, trivselaktiviteter, uppfräschade arbetslokaler och så vidare.
Dan Kälebo har dragit slutsatser. Det ena är att friskvård och trivselfrämjande aktiviteter måste finnas med i vardagen, och trivsel- och hälsofrågor alltid ska stå högt på dagordningen.
- Det är de löpande och kontinuerliga aktiviteterna som ger effekt i längden. Det gör inte enstaka "happenings" eller häftiga personalfester/resor. Effekten av sånt räcker sällan längre än någon vecka.
Han betonar också vikten av att friskvårdsfrågor drivs av företagsledningen. Sådant kan inte delegeras bort.