Vårdförbundet begär överläggning gällande utebliven rast för kommunens sjuksköterskor samt förekomst av nödlösningar i form av sovande jour. Så inleds den skrivelse som Vårdförbundet Norrbotten skickat till Arjeplogs kommun. Vårdförbundet skickade i slutet av september in en begäran om ett möte kring konsekvenserna av den bemanningsbrist på sjuktsköterskor som finns i kommunen.
– Det händer bland annat att personal som redan arbetat sina timmar jobbar extra utöver det för att täcka upp, och ibland gör det att de sover på jobbet så de är på plats om något inträffar, säger Lundqvist.
I början av juni inkom en skrivelse till kommunstyrelsen i Arjeplog gällande situationen, där sjuksköterskorna själva beskriver den. Där står bland annat om stressad personal vilket leder till ökat antal sjukskrivningar.
”Varit extra tufft”
Eija Lugnet, socialchef i Arjeplogs kommun, är medveten om problemet och säger att det sedan sommaren varit extra tufft.
– Inför sommaren såg allt så bra ut, med personal och vikarier och sådär. Men så helt plötsligt var det flera som hoppade av i sista sekund, och det får de ju göra, men för oss att hitta personal med så kort varsel, det gick inte, säger hon, men hoppas att situationen är på väg att klaras upp.
– Vi har ute annonser och en ska komma på intervju för en heltid. Sedan är planen att ta in ytterligare en sjuksköterska på halvtid. Igår talade jag med hälso- och sjukvårdschefen om detta och om nu alla kommer som har lovat så ska vi från och med januari klara oss utan bemanningsföretag, säger Lugnet.
Anledningen till att bemanning behövs dygnet runt är ett avtal som kommunen har med landstinget.
– Vi har avtal med landstinget att vi ska ta hand om jouren, helger och kvällar. Då måste det vara en på plats hela tiden, säger Lugnet.
Just detta är anledningen till att personal nu har sovande jour på arbetsplatsen, något Vårdförbundets Solveig Lundqvist menar är ovanligt.
– Vad jag kan komma på har det inte hänt tidigare, inte på någon av de arbetsplatser jag har. Och ska de ha det måste det finnas med i avtal, som görs med oss. Sedan är det svårt med rekrytering av sjuksköterskor idag och det är ju inte bara i Arjeplog, glesbygden har det tufft. Det är svårare att rekrytera och även att hitta tillfällig personal.
”Måste hitta lösningar”
Svårigheten med att få in vikarier, problematiken med att aldrig riktigt veta när man kan vara ledig, är också något som omnämns i sjuksköterskornas skrivelse till kommunstyrelsen. Sjuksköterskornas skrivelse till kommunen är inget som Lundqvist har sett, även om hon vet att den ska ha skickats.
– Men det jag kan säga är att det arbetas från golvet från sjuksköterskor och chefer för att få gehör för att hur det visa hur det ser ut. Vi försöker få politiken att förstå att det inte går att fortsätta på det här sättet. Man måste hitta långsiktiga lösningar. Om villkoren förbättrades skulle det inte se ut såhär. Det skulle ge bättre kvalitet på vården, och sjuksköterskor som mår bättre.