Ungdomsgården (UG) var ett hett diskussionsämne då, och är det fortfarande. Besökarstatistik visade på ett lågt intresse, och då var inte politiken heller så peppade på att satsa pengar i knapra tider. UG stängdes. Ungdomarna började hänga på en lokal mack och på en kiosk i brist på ställen att träffas. Fem år senare ser Ungdomsrådet fortfarande ett behov av någonstans att samlas.
– Vi gjorde en undersökning bland skolungdomarna där vi frågade vad som saknas i Arjeplog. Ett svar var återkommande – en ungdomsgård. Vi kände att vi behövde göra något, säger Liv Sixtensson.
Sagt och gjort. På ABF i gamla nomadskolan fanns rum att tillgå, det behövdes bara allt annat.
– Vi gjorde en efterlysning på Facebook och responsen blev stor! Folk hörde av sig från höger och vänster och ville skänka möbler till oss. Ivar Skavik lånade ut en bil med släp så att vi kunde hämta möblerna, säger Jennifer Granström.
Tanken är att hålla öppet en kväll i månaden, i alla fall till en början.
Var ligger UG-frågan i dag, kommunalråd Britta Flinkfeldt?
– Vi hade upp frågan på budgetberedningen sist, men det har inte hänt så mycket sedan dess. Jag vet egentligen inte varför, kanske är det för att ingen känner att det är "mitt" ansvar. Det är en jätteviktig fråga och ett måste att hitta vettiga lösningar för fritidsaktiviteter. Jag är ungdomarna evigt tacksamma att de själva tagit initiativet, vi ska försöka matcha det på något sätt.