I dagsläget får sörsoknarna, som de boende i den södra kommundelen kallas , posten utkörd fem dagar i veckan. Förutom när det är skollov, då kommer posten tre dagar i veckan. Det är den så kallade Mellanströmslinjen, med 112 berörda hushåll, som från och med i höst får räkna med förändrad utdelning.
– Det beror till stor del på ett ändrat beteende hos våra kunder. Det skickas inte lika många brev i dag som förut, och vi beställer betydligt mer paket på nätet. I och med de här extrema avstånden vi har i Arjeplog måste vi fördela resurserna på bästa sätt för att möta behoven, förklarar Gunnar Tengman, produktionschef på Postnord, med ansvar över bland annat Arjeplogs kommun.
Tengman säger att han vill ge så bra service som bara är möjligt de dagar man är på utdelningsrunda.
– Då delas posten ut som vanligt, och paketen körs ut till kund. Man kan också lämna avgående post med oss.
Men ingen regel utan undantag. I Arjeplogs kommun finns hushåll som kommer få en bit till postlådan. Det är Post- och telestyrelsens (PTS) riktlinje om att det ska finnas två hushåll per kilometer väg för att man ska köra in och dela ut posten, som då följs.
– Jag har inte den exakta siffran på hur många hushåll det gäller, men det finns en handfull som blivit erbjudna en annan lösning; det vill säga en postbox i tätorten om man inte vill ha postlådan i brevbärarens färdväg. I Bellonäs fall, till exempel, innebär det postlåda åtta kilometer från huset, eller postbox 43 kilometer bort.
I byn Långviken är det inte längre någon som vill ha posten utdelad i brevbärarens färdväg, det vill säga vid Slagnäsvägen, lite drygt 10 kilometer bort.
– Jag vet inte vad det beror på, men samtliga har tagit erbjudandet om postbox.
En som berörs av den kommande förändrade utdelningen är Kjell Marklund, Mellanströms sörsida.
– Det är ett led i att överge landsbygden, så ser jag på det. Det är en service vi alltid haft som det nu dras ned på. Även om det säkert kommer fungera med det mesta som landar i brevlådan, kan man ju direkt säga upp dagstidningen, exempelvis. Den är det ingen idé att ha längre.
Britta Flinkfeldt (S), kommunalråd i Arjeplogs kommun:
–- Vi ser att man vill minska sina åtaganden där det inte bor så många. Det rimmar illa om hela Sverige ska leva. Jag kan förstå att antalet brev minskar och att man inte vill köra med tomma bilar. Här behöver order om samordning ges uppifrån. Saken bör prövas av PTS.