Den lokalpolitiska debatten var delvis rätt underhållande, men åhörarbänken var totaltom på lyssnande allmänhet.Två gånger ajournerades mötet. Den ena gången för att diskutera vänsterpartisten Elisabeth Bramfeldts förslag om införande av nattis, det vill säga daghemsverksamhet fram till klockan 22 på vardagar. Den andra gången för att diskutera kommunstyrelsens ordförandes månadslön.
Nattisdebatten kom av sig då en kommunal tjänsteman informerade om att politikerna redan beslutat om att utreda nattis-verksamheten.
Lönedebatten kom upp när arvodesreglementet skulle revideras. En arbetsgrupp har lämnat förslag.
- Vi var totalt oeniga, förklarade Kjell Marklund, s, som deltagit i arbetet för socialdemokraterna.
- Nej, alla var överens, utom ledamoten från socialdemokraterna, förklarade Elisabeth Bramfeldt, v.
Oppositionspartierna föreslog en sänkning av arvodet till 80 procent av inkomstbasbeloppet.
- Går förslaget om 100 procent igenom spär det på politikerföraktet, sa Elisabeth Bramfeldt som poängterade att det i så fall i Västerbotten bara är ordförandena i Skellefteå och Umeå som har högre arvode än Arjeplog.
Förslaget gick igenom. Två folkpartister biträdde socialdemokraterna, vilket innebär att kommunstyrelsens ordförande får 56 900 kronor i månaden från och med nästa mandatperiod.
Alf Sundström, fp, och Kurt Burman, s, ansåg båda sig ha en korrekt tolkning inför beslut om storleken på partistödet. Alf Sundström ville behålla partistödet oförändrat, det vill säga 10 000 kronor per mandat. Kurt Burman ville behålla totalbeloppet oförändrat, vilket innebär en höjning med 5000 kronor per mandat då fullmäktige minskar antalet ledamöter från 31 till 21. Fullmäktige beslutade enligt Kurt Burmans förslag.
Socialdemokraterna har egen majoritet.
Kommunfullmäktige godkände årsredovisningen och beviljade ansvarsfrihet för styrelser och nämnder för 2013. Ändå innehöll revisionsrapporten bitvis allvarlig kritik, vilket Alf Sundström, fp, påpekade. Han pekade på några punkter i rapporten om att kommunen inte lever upp till kommunallagens krav på ekonomi i balans.
Kommunalrådet Britta Flinkfeldt Jansson hade svar på tal.
- Jag skulle ha tagit allvarligare på kritiken om inte revisorerna ändrat ståndpunkt i hur man arbetar. Tidigare var vi överens. Det är vi i fullmäktige som bestämmer och revisorerna yrkar ju på att vi ska godkänna rapporten.
Det gjorde fullmäktige.
Däremot var kommunfullmäktige fullständigt eniga kring centerpartisten Ulf Ottossons förslag om att komplettera kostpolicyn med att ekologisk och närproducerad mat ska prioriteras.