Polisen har minskat sin bevakning i inlandet, men även om polisen inte alltid är närvarande så måste deras uppgifter utföras ändå.
– Vi ser polisen alltför sällan då vi är ute på trafikolyckor till exempel, och vi får utföra polisiära uppgifter. Det är fel, våra brandmän är inga poliser. Om man tar exempelvis en trafikolycka så måste vi spärra av vägen från båda håll, vilket egentligen är polisens uppgift. I värsta fall så tappar vi två personer där, och då är det tre personer kvar som ska jobba med själva olycksplatsen. Det här upplevs frustrerande, och särskilt då man får veta från polisen "att vi har ingen patrull att skicka". Då ska vi hantera den polisiära uppgiften själv, säger Hans-Erik Jonsson.
Han tror att den här problematiken är generell för små kommuner med deltidsbrandmän i inlandet, där organisationen är liten och det är cirka fem personer i varje styrka.
– Vid bränder så ska egentligen även polis komma dit. Om det är en villabrand exempelvis så ska de ju dit och ta uppgifter på personer som äger fastigheten, var de är, om de är på plats. Men det är främst vid trafikolyckor som avsaknaden av polis blir mest påtaglig för oss.
Detta innebär att insatsen tar längre tid.
– Det är många händer och fötter som behövs vid en trafikolycka. Måste jag då skicka ut två personer åt var sitt håll för att hålla koll på trafiken, då är vi bara tre. Varav en ska säkra mot brand, så ingen bil börjar brinna medan räddningsarbete pågår om exempelvis två bilar är inblandade. Då har vi bara två personer som kan arbeta med de två kolliderade fordonen. Det blir kämpigt.
Även efterarbetet har blivit annorlunda för brandmännen. När en olycka har hanterats och drabbad eventuellt transporteras från platsen i ambulans, så finns ofta många ägodelar kvar.
– Det är polisens uppgift att ta hand om det. Och det här blir frustrerande för min personal, för vi kan inte bara lämna det så det tas med till stationen, men det här är ett dilemma. Det kan uppstå en situation att den som sedan kommer tillbaka efter en olycka hävdar att i min börs hade jag 50 000 kronor, men nu är börsen tom. Vad gör vi då?
Räddningstjänstens personal är frustrerade över situationen eftersom de måste utföra uppgifter som inte hör hemma hos en brandman.
– Det är polisens sak att ta hand om trafikdirigering, ägodelar, ta uppgifter, registreringsnummer. I dag kan polisen via telefon ställa frågor till oss om registreringsnummer, vem det är som kör. Sådant som egentligen är deras eget jobb. De kan till och med ställa oss frågan, "känner ni om det luktar alkohol"?. Vi kan inte säga varken eller. Om det luktar alkohol, vad ska vi göra då? Polispatrullen är 25 mil bort. Det blir lite patetiskt.
Vad ska ni göra om ni kommer till en olycksplats och misstänker att någon är påverkad?
– Exakt. Vad ska vi göra då? Vi ska ju bara göra vårt jobb. Vi ska tillsammans med ambulanssjukvårdare se till att personer som sitter fast eller liknande kan tas ut ur fordonet på ett säkert sätt. Sedan om det är drogpåverkan, det ska vi inte bry oss om. Vi kan bara konstatera att en olycka har skett och sedan göra vårt jobb. Det är polisens sak att utreda det, men vi får många av den sortens frågor. Det är klart att vi ska samarbeta, men någonstans finns det en gräns för vad man kan kalla samarbete.
Nyheter i Norr har utan framgång försökt nå ansvarig polisområdeschef.