Några familjer från Norrfjärden var på fjällsemester i slutet av april 2011. Efter att ha tillbringat några dagar i fjällen och fiskat på olika sjöar styrde man skoterekipagen till sjön Kaskaure. Fisket var trögt.
– Vi fick faktiskt ingenting, berättar Malin Wallon.
Upptäckte målningar
Barnen Emil, Erik och Melvin, då sex, tio respektive nio år gamla, ville ha skoj och sökte sig till klipporna vid stranden. De upptäckte så småningom målningarna på klippväggen och ropade på sina föräldrar.
Malin Wallon tog bilder av grabbarna vid klippan, med sin gamla mobiltelefon.
På vägen hem, från fjällen till Norrfjärden, stannade familjerna i Arjeplog för att äta. Det var lördag och Silvermuseet var öppet. Malin berättar att de gick till museet för att höra sig för om målningarna.
Fantastiskt
Ingen av museets forskare var i tjänst, då det var lördag, och efter att tillsammans med den vikarierande receptionisten ha studerat en karta och sett tecknet för fornminne, nära sjön var såväl Malin Wallon som receptionisten övertygad om att det var målningarna som avsågs med karttecknet, som därigenom skulle ha varit kända sedan tidigare. Något mer hände inte.
Det var först när nyheten om målningarna presenterades i onsdags som Malin Wallon kom att tänka på fyndet från 2011 och plockade fram bilden på pojkarna och hällmålningarna.
Ingela Bergman, chef vid Silvermuseet, konstaterar att informationen om iakttagelsen för fyra år sedan gick henne och hennes kollegor förbi.
– Därför har vi ju heller inte kunnat göra någon bedömning. Men upptäckten är fantastisk, oavsett vem som gjort den. Vi är glada över att hällmålningarna finns i Arjeplog och att de är de nordligaste upptäckta hällmålningarna i Sverige.