Det var i mars i år som Nyheter i norr senast pratade med Vidhav. Då hade han precis fått ett förhandsbesked från Tillväxtverket om att man antagligen inte skulle få något investeringsstöd för satsningen man ville göra. Men han lät ändå hoppfull:
– Vi har inte gett upp. Anledningen till att vi drar tillbaka ansökan är att vi vill backa tillbaka och samla oss. Vässa argumenten, sa han då.
Men det blev ingen ny ansökan.
– Vi har haft en dialog med Tillväxtverket och utifrån den är min uppfattning i ärendet är att det inte finns en chans för oss till något stöd. Därmed lägger vi ned projektet, det finns helt enkelt inte förutsättningar att ro iland det. Historiskt är vi nog de enda som fått avslag på en sån här ansökan. Man menar att marknaden är mättad för hotell i Arjeplog, men vi håller inte med, säger Vidhav.
Andreas Ek, som handlagt SIS ärende på Tillväxtverket:
– Det föreligger utredningssekretess och på grund av den kan jag inte gå in i detaljfrågor. Generellt kan man i alla fall säga att vi principiellt inte kan gå in med offentliga medel och stötta en verksamhet som allvarligt kan hota existensen för andra liknande verksamheter. Vi baserar våra beslut på flera grunder, bland annat hur stor vi anser att chansen är att lyckas med projektet. Men i och med att SIS dragit tillbaka sin ansökan så finns det inga officiella beslut i just det här ärendet.
Anders Vidhav säger att ni påstår att marknaden är mättad?
– Det faktiska utfallet av nyttjade bäddar i Arjeplog är inte jättehögt. Det är en ganska stor skillnad i hur bokningsläget ser ut inför högsäsong, och hur många som faktiskt kommer för att bo i rummen man bokat. Det är ju bara titta på hotellen i Arjeplog och hur mycket de går i vinst varje år. Siffrorna talar sitt tydliga språk, säger Andreas Ek.
Hotellet, som var tänkt att ha 120 rum, en restaurang med utsikt över Uddjaure och totalt 2000 kvadratmeter, är än så länge bara ett luftslott. Jan Marklund, Högkammen AB, som är den som beviljats bygglovet på Öberget, och som skulle sälja Marklund Högkammen hotell AB till SIS, funderar vidare.
– Precis just nu blir det inget, men något måste vi ju hitta på, säger han.