Pitesamiskan minoritetsspråk på riktigt

Det kanske inte är fler än 15 personer som talar pitesamiska. Och ingen som skriver, ty pitesamiska finns inte som skriftspråk. Något som Tysklandsbaserade amerikanske språkforskaren Joshua Wilbur hoppas att det ska bli en ändring på.

Språkforskaren Joshua Wilbur vill medverka till att ge pitesamiskan ett skriftspråk.

Språkforskaren Joshua Wilbur vill medverka till att ge pitesamiskan ett skriftspråk.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2011-05-03 06:00

Sedan 2008 har Joshua Wilbur tillbringat åtskilliga månader i Arjeplog för att komma i kontakt med de personer som fortfarande behärskar pitesamiskan. Han har haft stor hjälp av Arjeplogsbon Nils-Henrik Bengtsson som arbetat med att samla in pitesamiska ord.

- Men för att skriva ord behöver man ett skriftspråk, och pitesamiskan har inte något speciellt sådant, säger Joshua Wilbur.

Helgen 14-15 maj anordnas därför ett seminarium om skriftspråk och språkteknologi, med underrubrik "möjligheter och utmaningar för pitesamiskan".

Seminariet finansieras av NordForsk genom Saami Documentation and Revitalizaiton Nedwork. Ett tiotal föreläsare är engagerade och mellan varje 30 minuters föreläsning blir det diskussioner.

Joshua Wilbur menar att det är viktigt att språk också har skriftspråk, inte minst med tanke på digitala applikationer och för kommunikation via dator.

Han berättar också att en viktig anledning till att seminariet hålls är att synliggöra pitesamiskan då det inte är så många som vet att det språket finns.

FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om