Peters håvande ger ny kunskap för framtiden

En äldre man går och svingar en liten håv bland maskrosorna i diket intill Kraja fritidsanläggning i Arjeplog. En knäppgök på frigång? Knappast. Det är finess på svingen och det ser målmedvetet ut.

Sedan 2003 har Peter Cederström kollat dikesrenen vid Kraja Fritidsanläggning regelbundet, i sin forskning om blomflugans utbredning.

Sedan 2003 har Peter Cederström kollat dikesrenen vid Kraja Fritidsanläggning regelbundet, i sin forskning om blomflugans utbredning.

Foto: Bertil Sundkvist

ARJEPLOG2015-09-01 13:14

”Döm inte hunden efter håren”, ringer det i mitt huvud. ”Det är något mer än det ser ut för att vara”. ”Stanna och fråga”.

Peter Cederström berättar att han håvar blomflugor, och diket vid Kraja har han besökt regelbundet sedan 2003.

Det blir ingen lång pratstund. Det är afton och Peter Cederström ska hinna med några andra obligatoriska insamlingsställen till innan han är framme för nattvila i hyrd stuga i Gautosjö.

Han ska håva i Hällbacken, Laisvallby, Båtsjaur, Dainak, Ruotak och längs Laisdalenvägen också.

40 arter

Under åren 2003–2013 gjorde Cederström och hans två medresenärer Carin och Jompa elva dubbelresor längs fjällkedjan och inventerade blomflugor. Insamlingen av 1 862 flugor gav 40 olika arter inom släktet blomflugor, varav två var nya för landet. Varför detta intresse för blomflugor?

Skalbaggar

Peter Cederström har nu kommit hem till sitt hus i Eslöv i Skåne, som enligt honom själv präglar alla hans intressen, och det handlar inte bara om blomflugor. Även andra insektsgrupper såsom skalbaggar, skinnbaggar, stritar och myror har insamlats och hamnat under luppen.

Han berättar över telefon att intresset för dessa sexbenta kryp började redan 1972 med studier på universitetet för bland annat Carl H Lindroth (känd från tv-programmet Fråga Lund) som var världsledande på skalbaggar.

– De årliga dubbelresorna från Eslöv och utefter fjällkedjan upp till Torneträsk som började 2000 handlade egentligen bara om studier av kambriska trilobiter som endast kan påträffas inom ett fåtal områden. Dessa är väster om Hoting i Tåsjöområdet, i Storumanområdet, i Laisvallområdet och på ömse sidor av Torneträsk.

Blomflugor

– Det är alltså långt mellan fossillokalerna varför vi 2003 började med vår inventering av blomflugor.

– Jag kommer att fortsätta tills jag dör. Det gäller att förstå och sprida kunskap till nästa generation. Mina samlingar blir ett referensmaterial för framtiden, säger han.

Jo, Peter Cederström har fler intressen. Förutom många nya landskapsfynd av stritar – hoppande insekter – så spelar han golf. Därav den fina svingen med insektshåven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om