Wilhelm Cordes kom till Arjeplog första gången 1992 för att testa och utveckla bromssystem för BMW. I stort sett blev det några jobbperioder i Arjeplog varje vinter.
– Det var extremt bra förhållanden i Arjeplog, inte minst mellan oss som kom för att testa och lokalbefolkningen.
Wilhelm Cordes beskriver husuthyrningen som sker i Arjeplog som något unikt i världen.
– Arjeplogsborna upplåter sina hus och det har inneburit många personliga kontakter. Många som kommer från Tyskland och jobbar perioder i Arjeplog vill bo i samma hus som de bott i tidigare.
Han framhåller också samarbetet med Hornavanskolan med utbyte av praktikanter som viktigt.
När BMW skulle bygga en egen testanläggning för vintertester fanns många orter med i bilden, bland annat Storuman, Gällivare, Malå, Arvidsjaur, Älvsbyn och Finland.
– Jag tyckte att BMW skulle bygga i Nåtti utanför Arjeplog. Här fanns ett perfekt område och sjö intill, och en närhet till Bosch som utvecklar komponenter. Dessutom var Arjeplogsborna bra att jobba med. Dök det upp ett problem så blev svaret: ”We´ll fix it!”.
Wilhelm Cordes blev platschef och ansvarig för bygget av den nya testanläggningen. Eftersom han inte kunde svenska blev det bestämt att språket på byggarbetsplatsen skulle vara engelska. Ett och annat svenskt ord hade han ju snappat upp under arbetsveckorna i Arjeplog och så hade han läst svenska i fem timmar hemma i Tyskland.
På byggarbetsplatsen blev det undan för undan mindre engelska och mer svenska.
– De trodde nog inte att jag förstod någonting, berättar Wilhelm Cordes och skrattar.
– Och så sade jag: ”Helvete, vi måste prata engelska”.
I dag talar Cordes svenska med Arjeplogsbrytning och varje gång han är på möten i Stockholm tar hans kollegor honom för norrlänning.
Men Wilhelm Cordes har nu gjort sitt i Arjeplog. Han har gått i pension.
– Fast jag kommer tillbaks, jag gillar ju att cykla och har tänkt cykla inlandsvägen. Och så hade jag tänkt komma tillbaks på vårvintern och lägga mig på ett renskinn och sola intill BMW-anläggningen. Kanske får jag sällskap av Lennart Lidström som också går i pension nu.
Wilhelm Cordes ser fram emot att flytta hem till Tyskland och kunna vara barn och barnbarn nära och sin gamla BMW Z1.
Nåtti-anläggningen är också något av hans ”baby” och han tror på framtiden.
– Verksamheten är ju dubbelt så stor som vi planerade. Och det är alltid något som måste testas i kyla. Det är motorer för bränsle, vätgas, elbilar och hybrider. Till och med högtalare och lack testas. När vi startade i Nåtti hade vi åtta kylboxar för bilar, nu har vi 20.
På anläggningen jobbar mellan 150 och 200 ingenjörer samtidigt. Antalet testfordon ligger på cirka 200.