Anledningen till pausen är enligt Skogsstyrelsen att metoden som används inte bidrar till ändamålsenlig, effektiv och rättssäker naturvård. Pausen gäller tills vidare.
Att skogen får klassificeringen nyckelbiotop av myndigheten ger inte någon formell skyddsstatus, men i praktiken har det blivit liktydigt med stopp för avverkning, något som inte var syftet från början, skriver Herman Sundqvist generaldirektör för Skogsstyrelsen, på DN Debatt. Enligt skribenten har begreppet nyckelbiotop blivit ”ett av de mest laddade begreppen i svensk skogspolitik”.
”I dag befattar sig så gott som inga aktörer på marknaden med virke från nyckelbiotoper, oavsett om virket kommer från en skogsägare som valt att certifiera sitt skogsbruk eller från någon annan”, skriver Sundqvist.
Skogsstyrelsen ska nu tillsammans med skogsbruk och ideell naturvård försöka hitta nya arbetssätt kring skogar med höga naturvärden.
I Norrbotten är det Arjeplog, Kiruna, Gällivare och Jokkmokk som påverkas. Inventeringspausen kritiseras av Naturskyddsföreningen.
– Det här är ett av de största sveken mot naturvården vi sett i Sverige på länge. Effekten blir att särskilt skyddsvärd och känslig skog, där det finns eller kan förväntas finnas rödlistade arter, riskerar att avverkas, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
Naturskyddsföreningen är negativ till beslutet.
– Skogsstyrelsen kör med detta beslut över miljörörelsen. Tvärtemot den konstruktiva dialog myndigheten arbetar för i sin samverkansprocess så skadar man allvarligt samarbetet om nyckelbiotoper. Beslutet går däremot helt i linje med skogsbolagens önskemål, säger Johanna Sandahl.
Inventeringspausen ser LRF Skogsägarna som positiv.
– LRF och skogsägarföreningarna har länge arbetat för en förändrad hantering av nyckelbiotoperna och välkomnar Skogsstyrelsens beslut. Det visar att myndigheten förstått de problem nuvarande utformning innebär, säger Sven Erik Hammar ordförande för LRF Skogsägarna, i ett pressmeddelande.
De ser problem med hanteringen av nyckelbiotoper för den enskilda skogsägaren och beskriver beslutet som ett bra första steg.
– Det är viktigt att det pågående arbetet med en översyn av nyckelbiotoperna fortsätter, så att vi får en tillämpning och hantering där enskilda skogsägare inte drabbas på ett orimligt sätt. Det behövs ett system som respekterar äganderätten och bejakar skogsägarnas engagemang, säger Sven Erik Hammar.