Gunvor och Georg Nyqvist i Myrås beställer varor då de inte kan få hem den på annat sätt. De beställer från affären i Arjeplog en dag i förväg.
- Vi betalar 40 kronor i expeditionsavgift, och så får vi varorna hemkörda, berättar Gunvor. Hon tycker att det är bra och hon betalar gärna.
Kommunens regelverk har medgett fri varuhemsändning, förutom expeditionsavgiften, till kommunmedborgare som bor längre än fem kilometer från närmsta affär. 50-70 hushåll har använt sig av varuhemsändning och det rör sig om totalt 1000-1500 försändelser varje år, beroende på väder.
Kommunens kostnad för varje försändelse varierar mellan 100 och 226 kronor beroende på vikt och avstånd.
Slut med bidrag
En vinter med relativt få leveranser är den kommunala kostnaden cirka 150 000 kronor. En svårare vinter kan kostnaden uppgå till 240 000 kronor. Kommunen har dock erhålligt bidrag från länsstyrelsen med 60 kronor per leverans.
Men nu är det slut. Arjeplogs kommun har slopat det kommunala varuhemsändningsbidraget, och det gäller från 1 januari 2012.
- Det är tråkigt, eller det är fördjäkligt, säger Georg Nyqvist i Myrås som snart fyller 89 år. -Man är ofärdig efter att ha "tokarbetat" i hela sitt liv, och nu drar kommunen in bidraget.
Byarna utarmas
Hustrun Gunvor, 83 år, har värk i kroppen och kan inte köra bil längre.
- På sommaren är det så mycket folk häromkring, då får vi ju hem varorna, men på vintern ... Vi behöver ju mjölk, smör och grädde. Det borde gå att spara på annat. Men det är väl meningen att byarna ska utarmas. Det är beklagligt att vi stackars människor som kämpar och bor kvar inte ska få ha kvar servicen. Vi betalar ju skatt som alla andra.
För Gunvor och Georg är sloganen "Landsbygden ska leva" närmast ett hån. Nu är det minnet av den tid då Konsums, Edholms, Westermarks och Sundgrens varubussar som värmer mest.
- Det är skamligt rent av, säger Gunvor Nyqvist apropå det indragna bidraget.