Palt och plättar i topp om eleverna får välja

Elevrådet på Kyrkholmsskolan i Arjeplog har gjort en matenkät. 90 svarade och föga förvånande finns palten, tunnplättarna, spagetti/ köttfärssås, kyckling och panerad fisk i topp.

Det råder en bra ordning i matsalen. Alla  städar bort efter sig. Mabus Hjorthall vet hur man gör.

Det råder en bra ordning i matsalen. Alla städar bort efter sig. Mabus Hjorthall vet hur man gör.

Foto: Bertil sundkvist

ARJEPLOG2009-05-04 06:00
På bottenlistan finns grönsaks-, korv- och köttfärssoppa liksom kokt fisk.
Många efterlyser också nya rätter.
Kyrkholmsskolans kök lagar 600 portioner varje dag. 560 elevers munnar ska mättas. Och den personal som väljer att äta på skolan.
Maud Stenlund, chef på köket berättar att 95 procent av eleverna äter skolmaten. Och hon konstaterar att det är väldigt lite mat som kastas bort.
En rätt serveras varje dag. Maud Stenlund menar att det skulle vara svårt att få det att fungera med två rätter. Däremot erbjuder salladsdisken sju olika sorter. Det serveras sex olika brödsorter och det finns mjölk och vatten att välja på i dryckväg.
Maud Stenlund berättar att skolmaten ska vara näringsrik.
- Elever ska kunna äta minst ett näringsriktigt mål per dag.
Elevenkäten har lockat fram kreativiteten. Man efterlyser stekt röding, grillad filé, hummer, pajer med mera.
Maud Stenlund önskar att det gick. Men hon vet att det är omöjligt ekonomiskt sett.
Mycket sallad
Skolmaten i Arjeplog kostar i snitt 16 kronor per portion. Det är förhållandevis mycket. Vid kusten kan den siffran stanna på nio kronor.
- Och tyvärr kan vi inte köpa lokala råvaror annat än någon enstaka gång. Det blir för dyrt. Ändå lagar vi så mycket som möjligt här i Arjeplog för att sätta en personlig prägel.
Hon noterar att Arjeplogs elever äter mycket sallad.
- Och det ökade när eleverna fick separata tallrikar att lägga salladen på. Dagens elever vill inte blanda ihop.
Lite förändringar kommer det att bli på matsedeln. Kanske ryker blodpuddingen och någon soppa.
Det finns en sak som Maud Stenlund reagerar över, och det är då någon pratar om dålig mat på skolan.
- Vi serverar ingen dålig mat. Det är bra mat och näringsriktig. Däremot tycker inte alla lika, och vissa tycker inte om en maträtt. Men då ska man säga att man inte tycker om maträtten, inte att den är dålig.
Själv minns hon sin egen inställning till skolmaten då hon var elev.
- Jag gillade korv stroganoff och det sämsta jag visste var ostekt blodpudding och ärtsoppa.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om