Oro när Transportstyrelsen gör översyn

Transportstyrelsens olika avdelningar har fått i uppdrag att se över sina lokaliseringar av regionala kontor utanför huvudorterna Norrköping, Örebro och Borlänge. Oron har spridit sig, inte minst till de regionala kontoren i Arjeplog och Visby.

Transportstyrelsen finns på 15 platser i Sverige. Ett regionalt kontor finns i Arjeplog och är inrymt i Tingsbacka. Där jobbar drygt 40 personer.

Transportstyrelsen finns på 15 platser i Sverige. Ett regionalt kontor finns i Arjeplog och är inrymt i Tingsbacka. Där jobbar drygt 40 personer.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2012-06-05 06:00

- Inget är förutbestämt och utredningen är förutsättningslös, säger personaldirektör Zilla Jonsson.

Det är generaldirektör Staffan Widlert som gett avdelningarna i uppdrag att se över lokaliseringen av sina regionala kontor. Sedan 1 januari 2009 sorterar följande avdelningar under Transportstyrelsen: Väg- och järnvägsavdelningen, Sjöfartsavdelningen, Luftfartsavdelningen, Körkortsavdelningen, Skatte- och avgiftsavdelningen, Transportregistret och IT-avdelningen.

I Arjeplog finns Skatte- och avgiftsavdelningen.

Mari-Teres Ögren, handläggare i Arjeplog, berättar att personalen egentligen inte fått veta mer än att en utredning är på gång och att man inte tänker nyanställa.

- Några försöker vara positiva, andra är oroliga för vad som ska hända. Det vore en katastrof om kontoret i Arjeplog lades ned, säger hon.

På arbetsplatsen ställer man sig frågan om det kan bli någon eventuell besparing med att lägga ner kontoret i Arjeplog med tanke på all den kompetens som personalen har.

Personaldirektör Zilla Jonsson förstår att utredningsuppdraget kan skapa oro.

- Alla ska göra analysen, men det finns ingen anledning att känna mer oro i Arjeplog än på andra orter, säger hon.

Zilla Jonsson poängterar att utredningen görs med huvudbudskapet att man ska kunna fatta medvetna beslut om vad som är bäst för verksamheten och vad som ger mest för skattebetalarnas pengar.

Dråpslag
Man kommer bland annat att se över behov av närhet till medborgare, näringsliv och till andra verksamheter inom myndigheten.

Uppdraget ska slutredovisas den 31 augusti och en myndighetsgemensam strategi ska presenteras för generaldirektör Staffan Widlert senast den 28 september.

Kommunalrådet i Arjeplog, Britta Flinkfeldt Jansson, fick informationen i fredags. Med tanke på kommunens svåra läge vore en förlust av en så stor arbetsplats ett dråpslag för kommunen. Flinkfeldt Jansson har varit i kontakt med länsledningen i Norrbotten och säger:

- Frågan har hög prioritet. Vi ska visa att Arjeplog är ett starkt alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om