Remiss av promemorian har skickats till ett flertal instanser i landet, däribland svenska turistföreningen, svensk turism och svenskt näringsliv. Men hur och vilka som påverkas om beslutet går igenom är fortfarande under diskussion.
– Det är oklart hur de som bedriver jaktturism påverkas av förslaget då remissen kan tolkas på olika sätt. Vi har inte satt oss ner ännu för att se igenom vad som föreslås att ändra och vilka konsekvenser det kan få, säger Tuorda.
Beståndet är känsligt
Vilket underlag som ligger till grund för förslaget menar Tuorda framgår av remissen samt att det finns ganska mycket skrivet om fjälljakten i övrigt.
– Småviltsbestånden är i många fall känsliga för rovdjursangrepp och således så kommer populationen att gå i cykler. I dalripans fall handlar det mycket om rovdjursangrepp och det är en art vars förekomst går i cykler. Det går att jämföra historiska data där man kan utröna huruvida jakttrycket minskat, ökat eller varit stabilt. Detta framgår även av remissen.
Vilken skillnad som finns mellan dagens förslag och det som gick igenom 2006, men senare fick ändras, kan han inte svara på.
– Jag är inte insatt i ändringen 2006 och kan således inte uttala mig om den.
Remissvaren ska vara inkomna till Näringsdepartementet senast 15 februari nästa år.