Nytt parti ska rädda Hornavanskolan

Folkinitiativet Arjeplog upplever ett stort demokratiskt underskott i Arjeplogs kommun och överväger att starta ett nytt politiskt parti. "Vi har inte tillräckligt förtroende för att bara stå och titta på", säger Erik Quist.

"Vi tror att det är en farlig väg att lägga ner skolor. I dagsläget finns inget nedläggningsförslag men jag tror inte att åsikterna hos våra politiker har förändrats", säger Erik Quist, Folkinitiativet Arjeplog.

"Vi tror att det är en farlig väg att lägga ner skolor. I dagsläget finns inget nedläggningsförslag men jag tror inte att åsikterna hos våra politiker har förändrats", säger Erik Quist, Folkinitiativet Arjeplog.

Foto: Harriet Sennback / Sofie Abrahamsson

Arjeplog2021-04-08 17:37

Erik Quist, en av personerna bakom Folkinitiativet Arjeplog, säger att det är kommunens hantering av Hornavaskolans framtid och utebliven transparens som ligger till grund för deras tankar om att starta ett nytt parti och ställa upp i kommunvalet 2022.

– Det är inte bestämt än utan det bästa vore om vi slapp, men vi upplever att vi inte har tillräckligt förtroende för att bara stå och titta på. Vi upplever att det behövs förändringar i maktstrukturen, att det behövs något nytt och en livligare diskussion, säger han.

Han anser att diskussionen och åsiktsspridningen inom politiken inte är tillräcklig.

– När våra folkvalda presenterar saker och ting för allmänheten är besluten redan fattade, det finns ingen opposition. Den enda opposition som finns i Arjeplog just nu är Folkinitiativet och vi är utomparlamentariska. Vi upplever ett jättestort demokratiskt underskott, säger Erik Quist som beskriver det hela som en konsensuskultur.

Tankarna på ett parti har funnits hos Folkinitiativet ett tag.

– Och känslan av att det kanske är nödvändigt växer sig starkare.

Han säger att de många gånger har fått frågan: "När startar ni ett parti?".

– Vi upplever att det finns gott om människor som längtar efter alternativ och som har andra sätt att se på saker och ting.

Kommunalrådet Isak Utsi (S) säger att han välkomnar alla former av politiskt engagemang.

– Alla får starta partier och på sätt och vis är det bra för då behöver man ta hänsyn till helheten likt de partier som vi har. Enligt mig ser vi till helheten och även om det inte är riktigt klart har vi hittat en riktning tillsammans. Oavsett parti måste budgeten räcka till. Jag vill inte skära i äldreomsorg eller grundskola och jag vill helst inte höja skatten, säger han.

Enligt honom kan en skattehöjning för att täcka gymnasiets kostnader handla om 500–800 kronor per hushåll i månaden.

Erik Quist anser att det finns en utebliven transparens i kommunens hantering av skolfrågan, men Utsi säger att de ger de besked de kan.

– Vi har en politisk process att ta hänsyn till och jag förstår att det kan vara frustrerande för de som vill ha besked. Som antagningen till hösten, det är en väldigt svår uppgift och den behöver vi diskutera i kommunstyrelsen och därför är det jättesvårt att ge någon form av besked på förhand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!