Sommaren 2011 gav den dåvarande socialnämnden i kommunen förvaltningen i uppdrag att utarbeta en handlingsplan, ett arbete som resulterat i att det numera finns såväl handlingsplan som riktlinjer och checklistor framtagna. Riktlinjer och checklistor visar vad anställda inom socialtjänsten ska göra och tänka på när de i tjänsten möter vuxna som utsatts för våld av närstående eller som utövat våld mot någon anhörig.
Barnen prioriteras
Riktlinjerna ger stöd också när anställda i sitt arbete möter barn som utsatts för, eller bevittnat, våld eller andra övergrepp i nära relationer och det stadgas i dokumenten att barnens situation alltid ska vara prioriterad.
Handlingsplanen utgår från bland annat vad som sägs i socialtjänstlagen och Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd. Ett av de mål vad gäller handlingsplan för våld i nära relationer som föreslås för 2015 handlar om intern kartläggning. Från och med 1 september kommer därför frågan om erfarenhet av våldsutsatthet att ställas rutinmässigt till dem som ansöker om ekonomiskt bistånd. Ett annat mål är att det under året startas en organisationsövergripande samverkansgrupp tillsammans med polis, skola och landsting.
Sociala utskottets förslag till kommunstyrelsen är att såväl riktlinjer som handlingsplanen ska antas.