Föregående års budget som pekpinne, för all del. Men är kostnaderna för verksamheterna rimliga i jämförelse med resten av riket? Den frågan har kommunalrådet Britta Flinkfeldt ställt sig i många år. Den ekonomiskt skolade tänkaren har, ”äntligen” som hon själv säger, fått möjlighet att lägga budget på ett smartare sätt. Från och med 2020 är det prislappsmodellen som gäller.
– Den går ut på att vi i samarbete med Sveriges kommuner och landsting (SKL) får finjusterade beräkningar på vad det ska kosta i Arjeplog att ta hand om allt från förskoleelever till vårdtagare inom äldreomsorgen. Vi ska lägga budget efter våra förutsättningar, inte efter vad det kostade i fjol.
Vad som då händer är att kommunen ska anpassa sina verksamheter efter de nya beräkningarna.
– Under hösten har vi jobbat med att förbereda och göra i ordning alla modeller, testa systemet och förbereda personalen. Jag har sagt flera gånger att det kommer bli jobbigt för alla iblandade, för plötsligt får man helt nya siffror att förhålla sig till. Men chefernas jobb blir att bevisa för politiken varför deras verksamhet ska få kosta mer än den uträknade prislappen.
Summan som kommer bli över, jämfört med kostnaderna, blir politiska prioriteringar. Flinkfeldt säger att man aldrig under hennes tid som kommunstyrelsens ordförande fått jobba med det.
– Vi har varenda år jobbat med att vara överens över att få det att gå ihop. Hela det nya systemet bygger på att alla håller sig till sin ram. Det kommer göra jätteont på vissa ställen, men då får man komma tillbaka och berätta att vi räknat fel, att verksamheten behöver mer pengar.
Hur väl synkroniserade är kommunens kostnader i dag jämfört med SKL:s siffror?
– Jobbet som gjorts och pågår med äldreomsorgen kommer landa i att den håller sig till prislappen. Grundskolan klarar sig riktigt bra, där behövs bara små justeringar för att de ska vara där de ska vara. Det är förskolan och gymnasiet som fortfarande har ett stort jobb att göra för att ta sig igenom det här.
Kommer det innebära uppsägningar?
– Troligtvis inte när vi redan som det är saknar personal på många ställen, men man kommer behöva se över storlek på barngrupper, lokaler, elevhem och arbetssätt. Det känns i alla fall spännande att se var vi kommer landa och personalen låter så här långt peppade att anta utmaningen.