När kvartalsfakturan för VA-avgiften damp ned i brevlådan i april i år fick Nilsson nog. 1 584 kronor är på tok för mycket, menar han, och baseras inte på den verkliga förbrukningen utan kan ses som mer av en beskattning.
– Enligt kommunallagen får du inte ta ut mer i avgift än den faktiska kostnaden, och det mäts ingen förbrukning någonstans. Man kör med en schablon som enbart baseras på fastighetens yta – inte vad det är för byggnad, säger Nilsson.
Han visar runt i garaget i Laisvall, som en gång fungerat som byns brandstation. Här finns en golvbrunn och en kran.
– Och kranen är avstängd under vinterhalvåret. Jag använder den någon gång per sommar för att fylla någon dunk vatten. Det är allt. Jag betalar alltså lika mycket för det här som för en fullstor villa gör i centrala Arjeplog, det är helt tokigt! Min taxa skulle bli betydligt lägre om kommunen följde lagen.
Bo Nilsson vill få till en ändring av taxan så att den tar hänsyn till de olika byggnaderna som finns, därför har han överklagat kommunens VA-taxa till förvaltningsrätten. I ett första led avslog förvaltningsrätten ärendet när de menar att klaganden inte överklagat något kommunalt beslut, utan bara bestridit en faktura, men fick senare bakläxa av kammarrätten som meddelar prövningstillstånd och skickar tillbaka målet till förvaltningsrätten för förnyad prövning.
Jonas Callin, som är kommunens VA-ingenjör säger att han inte vill kommentera enskilda ärenden, framförallt när fallet är föremål för prövning.
– Men generellt kan man säga att det handlar om grundprincipen i VA-lagen. Man betalar för möjligheten att nyttja. Den stora kostnaden är inte driften, det är investeringen i sig. Det är dessutom så att vi har rätt att ta betalt för VA även om tomten skulle vara obebyggd. Finns det vatten och avlopp draget till fastigheten måste man betala, men är det så att tomten är obebyggd kanske man måste titta på taxan.
Nilsson menar att er taxa är olaglig?
– Det får stå för honom. Vi avvaktar förvaltningsrättens prövning så får vi se var vi landar. Det här är en rätt vanlig fråga i hela landet och kommer upp för diskussion lite nu och då, säger Jonas Callin.