Nere för räkning

Arjeplogs hälsocentrals röntgen­utrustning lever på lånad tid. Efter ett beslut i Norrbottens regionstyrelse den 1 mars, lever den så länge den lever, men inga livsuppehållande åtgärder kommer att utföras.

ARJEPLOG2017-03-09 14:41

Gammal och uttjänt. Slätröntgenutrustningen som finns i Arjeplog har opererats två dagar i veckan av röntgensköterska från Arvidsjaur.

Omkring 750–950 undersökningar årligen har genomförts, men nu är det strax slut med det.

Norrbottens regionstyrelse fattade första mars beslutet att utrustningen i Älvsbyn och Arjeplog inte kommer reinvesteras i.

När de går sönder är det över.

– Vi putsar varje dag på den så att den ska hålla, för så länge den är hel har vi fortfarande röntgen här, säger verksamhetschefen Anna Kaltenegger.

En utredning om länets röntgen har pågått under hösten och vintern, och i december levererade Arjeplogs hälsocentral en risk- och konsekvensanalys av en eventuell nedläggning av röntgen i Arjeplog. Ingen upplyftande läsning; Många och långa resor för patienterna, längre tid mellan röntgen och eventuell åtgärd, längre väntetider, ökat lidande, risk för missade diagnoser när patienter prioriterar bort undersökningen.

Mot bakgrund av vad analysen säger, tycker du att det är rätt att ställa detta krav på patienterna, regionråd Maria Stenberg (S)?

– Det är rimligt ur ett kvalitets- och patientperspektiv. Jag tror att många patienter vill ha tillgång till den bästa vården med den senaste tekniken, men den kan inte finnas överallt. Det blir för dyrt.

Enligt konsekvensanalysen kan nedläggningen innebära att man undersöks av läkare en dag, röntgas nästa dag och kommer på uppföljande besök den tredje dagen, mot för i dag när allt kan ske på samma dag.

– Det är klart att det kommer bli fler resor, men lika vård på lika villkor handlar för mig inte om geografi, det handlar om att man ska undersökas med samma metoder och få den bästa tänkbara vården, oavsett varifrån man kommer. Geografin kan inte ens jag göra något åt. Slätröntgen är en gammal metod och den kommer vi inte att satsa mer pengar på. Vi kan inte ha den senaste metoden på alla hälsocentraler, den ska vi ha på våra sjukhus.

Tanken med de årligen 750–950 undersökningarna är att de ska göras någon annan stans. Arvidsjaurs hälsocentral är närmast. Nästan nio mil bort. De har också slätröntgen.

– Jag har inte hört att vår verksamhet ska vara hotad. Vi har utrymme här för de patienterna, men det är på akutsidan det kommer bli märkbart. Det kan bli fråga om längre väntetider för våra patienter. Något extra anslag till vår verksamhet har jag inte hört talas om. Det känns otroligt olyckligt att man lägger ner, säger verksamhetschefen Peter Öhman.

Enligt Stenberg är det Älvsbyn och Arjeplogs utrustning som är i sämst skick, varför de är på tapeten nu.

– Vi ska titta över den förväntade livslängden på övriga utrustningar i länet, men utvecklingen går ju från slätröntgen, så mycket kan jag säga.

Det innebär med andra ord att man inom några år kan tvingas åka till något av kustsjukhusen för att röntgas.

Från Arjeplog innebär det drygt 20 mil enkel väg, eller minst fyra timmar i bil på en och samma dag.

Transporterna är dessutom något som lyfts i konsekvensanalysen som ett exempel på något som redan i dag fungerar dåligt. ”Stundvis långa väntetider och ibland får man beskedet att inga bilar finns tillgängliga.”

– Det finns med i uppdraget till direktören, att se över vår transportorganisation, säger Maria Stenberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om