Nej till gemensamt pastorat

Ett enhälligt nej följt av en applåd från Arjeplogs församlings kyrkofullmäktige. Så gick omröstningen om förslaget till det gemensamma pastoratet Arvidsjaur och Arjeplog emellan.

Pastoratets tänkta budget, en svår nöt att knäcka tyckte bland andra Laila Sundström. Det blev en enhälligt nej från Arjeplogs kyrkofullmäktige vid omröstningen.

Pastoratets tänkta budget, en svår nöt att knäcka tyckte bland andra Laila Sundström. Det blev en enhälligt nej från Arjeplogs kyrkofullmäktige vid omröstningen.

Foto:

ARJEPLOG2012-10-26 06:00

Bakvänt, hastverk och svårt att ta till sig utredningen. Det var några av synpunkterna som dök upp innan kyrkofullmäktige skulle rösta om pastoratet. Laila Sundström var särskilt oroad över hur maktbalansen skulle komma att se ut.

- Vi vill givetvis inte gå in i ett samarbete där vi hamnar i underläge. Vi har mycket att ge i ett pastorat, vår ekonomi är bättre. Frågan är vad vi skulle få för service i Arjeplog. Vi behöver vår pastorsexpedition i vårt samhälle.

Viktigt se tendensen
Ann-Charlotte Lindström, som är gemensam kamrer för Arvidsjaur och Arjeplogs församlingar, pekade på prognosen för hur ekonomin skulle utvecklas var för sig, och hur den skulle kunna se ut i ett pastorat.

- Det som är viktigt att se är tendensen. Man går inte bara back ett par år och sedan repar man sig, menade Ann-Charlotte Lindström.

- Det här är en utveckling som kommer att fortsätta i och med minskad befolkning och färre medlemmar.

Tillsammans visar prognosen att man skulle kunna gå plus.
Laila Sundström var osäker.

Svårt att jämföra
- Det är svårt att jämföra och sätta sig in i siffrorna. Jag vill ha ett bättre underlag och mer tid. Det här ska inte bli något hastverk, sade hon.

Bo Johansson tyckte att ordningen kändes helt bakvänd och att man inte riktigt vet vad man säger ja till. Han fick medhåll av Anders Burman.

- Vi vet ju egentligen ingenting. Det var en dålig utredning.

Den 19 september kommer Luleå Stift att ta beslut om omorganisationen.

- Man brukar inte gå emot församlingarnas önskan, men hur det går får framtiden utvisa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om