Hornavanskolan hotas av nedläggning. Kostnaden för gymnasieverksamheten är för hög och kommunstyrelsen föreslår nollintag hösten 2021. Eleverna Norea Dahlberg och Felicia Potdevin läser årskurs 2 och de säger att även om det har pratats om nedläggning tidigare, kom det här förslaget som en chock.
– Det är jättetråkigt och jättetragiskt. Vi har väldigt bra lärare här och det är en fin skola, säger Felicia Potdevin.
– Vi har ett bra klimat här, fortsätter Norea Dahlberg.
Om det inte finns någon gymnasieskola på orten ser båda risken att befolkningen minskar.
– Jag tror att fler kommer att flytta härifrån. Det kommer inte finnas några ungdomar kvar. Det var en väldigt liten befolkning från början och det har varit ett bekymmer för Arjeplog, säger Felicia Potdevin.
Norea Dahlberg håller med.
– Det här kan leda till att familjer måste flytta för att det inte finns något gymnasium eller att man väljer att inte flytta hit på grund av det, säger hon.
Hon ser också risken att det påverkar samhället när det inte finns kvar några ungdomar som kan jobba extra.
Norea Dahlbergs lillasyster går i nian och hade tänkt söka samhällsprogrammet på Hornavanskolan.
– Det är bara några månader tills de ska välja och nu vet hon inte vad hon ska göra. Hon tittar på andra alternativ, men hon hade nog helst velat studera hemma. Jag tror inte att hon tycker att distansförslaget som de lagt fram är ett bra alternativ och det är jag beredd att hålla med om, säger Norea Dahlberg.
Norea Dahlberg och Felicia Potdevin sitter i elevrådet och jobbar för att föra fram elevernas röster till politikerna.
– Vi hoppas att de tänker om för hela Arjeplog har börjat reagera nu. Så länge vi gör det på rätt sätt så hoppas vi att förslaget kommer att kunna ändras, säger Felicia Potdevin.
Frågan ska upp i kommunfullmäktige för beslut. Enligt utbildningschefen Fredrik Westerlund rör det sig om en gradvis avveckling av skolan om förslaget går igenom, men elever som redan påbörjat sina studier får gå klart. Det råder ändå en osäkerhet, tycker Norea Dahlberg.
– Jag känner stress och oro och jag vet många andra som gör det också eftersom många lärare riskerar att bli av med sina jobb. Om de får ett annat jobb kanske de väljer att sluta och då har vi inte behöriga lärare som undervisar oss i alla ämnen, säger hon.