Nätmobbning växande problem

Skolan, polisen och socialtjänsten i Arjeplog ser hur nätmobbningen ökar. I takt med ökad datoranvändning ökar också kränkningar via nätet, och andra digitala kommunikationsformer. Mobbningen som börjar på skolgården följer nu med hem via datorn.

Poliserna Maria Lestander och Tina Hallin medverkade vid föräldramötet om nätmobbning.

Poliserna Maria Lestander och Tina Hallin medverkade vid föräldramötet om nätmobbning.

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2011-02-09 06:00

En undersökning som Medierådet gjort visar att 80 procent av alla ungdomar i åldern 9-12 år använder internet varje dag. För ungdomar över 12 år är det dagliga internetanvändandet uppe i 95 procent. Och ungdomsgården har numer ersatts av internet.

- Internet är nu en självklar del av livet, där skapar man sin identitet, sa rektor Malin Westling på föräldramötet som skolan, polisen och socialtjänsten kallat till.

Enligt Medierådet har varannan ungdom utsatts för kränkningar på nätet. Det kan röra sig om hot, nedsättande tillmälen, negativ ryktesspridning, öknamn och utfrysning.

Följer med hem
Ett problem med nätmobbningen är att den följer med hem, via datorn.

- Det finns ingenstans att gömma sig, man är rädd för vad man kan få se, sa Malin Westling.

Hon berättade om ett exempel som ledde till missförstånd. Ett missat "hej då" blev så stort att det utmynnade i gängslagsmål.

Svartskalle, bög, hora, dumdjävel, miffo och djävla kossa, är ord som används ofta. Utan urskiljning.

Vuxenfri zon
- Nätet är ju nästan en vuxenfri zon och spridningseffekten är stor. Ungdomar har i snitt 90 kontakter i sin mobil. Skickas ett meddelande ut till alla på en gång kommer det ut fort det man vill ha sagt ...

Nätmobbningen är svår. Barn talar inte gärna med vuxna om det. Vuxna har bristande kunskap, barnen är rädda för begränsningar i datoranvändandet och barn kanske tror att man måste acceptera kränkningar. Till skolan vänder sig inte barn som är kränkta, men möjligen till en kompis.

Anmäl alltid
Tina Hallin vid Arjeplogspolisen tycker att all kränkning ska anmälas även om få fälls. Av 11 000 anmälda fall ledde 200 till åtal med de flesta avskrevs.

- Anmäls det får vi en bild av hur det ser ut, sa hon och fortsatte.

- Bara ett samtal på polisstationen med den som kränker kan få många klockor att ringa. Då visar vi att vi tar det hela på allvar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om