När olyckan är framme

Det bästa är om det inte händer något, men om det händer en olycka är det bra att veta vad man ska göra. Med den förutsättningen anordnade Arjeplogs Fjällsäkerhetskommitté en informations- och aktivitetsdag på Galtis för Kyrkholmsskolans elever i årskurs 9.

Genomgång på olycksplatsen. Anna Westin från sjukvården och Martin Lestander från polisen ställer frågor och får frågor. Christian Bremberg Jensen och Kristian Mikkelsen sköter den skadade (Lennart Löfgren).

Genomgång på olycksplatsen. Anna Westin från sjukvården och Martin Lestander från polisen ställer frågor och får frågor. Christian Bremberg Jensen och Kristian Mikkelsen sköter den skadade (Lennart Löfgren).

Foto: Bertil Sundkvist, Nyheter i Norr

ARJEPLOG2012-02-09 06:00

Arjeplogs skolelever börjar redan från årskurs 6 att lära och träna sig inför en olycka, på land, is eller vatten. Hjärt- och lungräddning, livräddning i bassäng och i isvak. Bad i isvak är dock frivilligt.

Sedan 2008 har Arjeplogs Fjällsäkerhetskommitté anordnat säkerhetsdagar för elever i årskurs 9. Det är då eleverna börjar komma upp i skoteråldern och Fjällsäkerhetskommittén vill lära ut så mycket som möjligt, både att undvika olyckor och att veta hur och vad man ska göra när olyckan är framme.

- Vi vet att ni kommer att köra fort, och vi vet att ni kommer att köra i lössnö, sa Martin Lestander från Arjeplogspolisen.

Sedan visades en film om skoterkörning i lössnö. En riktig reklamfilm för fenomenet. Men med inslag om vad som händer när en lavin blir utlöst. Om hur snabbt lavinen kommer. Och vad man ska ha för utrustning.

Begravdes i en lavin
I slutet av filmen berättar Christoffer Carlman från Arjeplog om hur livet passerade revy när han begravdes i en lavin i Åre. Om hur det blev svårare och svårare att andas, innan han så småningom blev hittad och framgrävd av sin kamrat. Första praktiska momentet som eleverna ställdes för var att komma till en plats där en skoter kört fast och en människa ligger skadad på marken.

Det började lite trevande. Vem skulle agera. Det blev Christian Bremberg Jensen och Kristian Mikkelsen som tog initiativet. Ola Lidén erbjöd sig att ringa SOS. Och så småningom kom räddningstjänst med räddningspulkan.

Under genomgången visade eleverna stor teoretisk kunskap. Och den fingerade olyckan gav en viss praktik.

- Det är så vi vill att det ska vara. För ett par år sedan inträffade det en olycka. En kille i gänget hade just varit på vår Fjällsäkerhetsdag, och han agerade föredömligt, säger kommitténs ordförande Thord Westerlund.

Som avslutning på dagen fick eleverna göra upp eld, söka lavinsändare i snö och prova de så kallade promilleglasögonen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om