Myndighet har indikationer på sjukdomens smittsamhet

Enligt Jordbruksverket finns det indikationer på att den CWD som har påvisats i inlandet inte är smittsam. Trots detta är provtagningen omfattande och de som drabbas ekonomiskt kan söka ersättning.

Med proverna ska en blankett fyllas i och skickas med.

Med proverna ska en blankett fyllas i och skickas med.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2019-09-12 17:40

Den utökade provtagningen för avmagringssjuka hos hjortdjur (Chronic Wasting Disease, CWD) har kommit relativt långt i Norrbotten. Både slakterier, vilthanteringsanläggningar, jägare och renägare hjälper till i arbetet.

Jordbruksverket har två veterinärer på plats i länet måndag till onsdag. De besöker slakterier och vilthanteringsanläggningar för att dels lära ut provtagningsteknik, dels gemensamt med anläggningarna hitta lösningar som gör att man kan provta utan att verksamheten störs alltför mycket.

– Fler prover ger bättre underlag för att bedöma sjukdomens utbredning i området och den eventuella smittsamheten. Vi är mycket glada att vi möts av ett stort engagemang hos både näringsliv och privatpersoner. Det finns en vilja att få proceduren att fungera och alla vinner på att hjälpas åt, säger Maria Cedersmyg på Jordbruksverket.

Myndigheten har indikationer på att den CWD som drabbat älgar i Arjeplog inte är smittsam, utan att sjukdomen har uppkommit som åldersförändringar. Man anser dock att provtagningen är viktig och kan ge ny information om sjukdomen och utgöra underlag för en bedömning av eventuell smittsamhet.

Jordbruksverket har bedömt att drygt 4 400 renar ska provtas, varav 1 480 under säsongen 2019–2020. Resultatet ska utvärderas och ett nytt beslut om provtagning för ytterligare säsonger kommer att tas. Om en sameby väljer att ta samtliga prover nu slipper man troligtvis att ta några prover under andra säsonger.

Jordbruksverket beslutade tidigare i år att provtagningen skulle utökas i det älgskötselområde där de sjuka älgarna hittades. Provtagning på älgar omfattar de som är äldre än ett år och skjuts i älgjakten 2019-2020.

Provtagningen kommer att utgöra en del extra moment i slakten, och myndigheterna lovar att vidta åtgärder för att underlätta provtagningen. Bland annat ska Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) tillhandahålla provtagningsmaterial, Jordbruksverket kommer att stå för utbildning av provtagare, och man ser över möjligheterna att hjälpa samebyarna med logistik och kylförvaring av slaktkropparna i väntan på provsvar.

Man ska också kunna ansöka om ersättning för eventuella extra kostnader som uppstår på grund av provtagningen.

Den generella provtagningen av älg, ren, kronhjort och rådjur i EU:s övervakningsprogram för CWD fortsätter som vanligt. Alla riskdjur, det vill säga djur som visar tecken på sjukdom, och påträffas döda eller som avlivas alternativt dör på grund av trafikolycka, ska provtas i hela landet. Övervakningsprogrammet pågår till och med 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!