Möten med minnen på Silvermuseet

Silvermuseet är ett av 77 museum i landet som medverkar i ett projekt för demensdrabbade. Sedan strax före jul erbjuder man specialanpassade visningar.– I lugnt tempo och med lite annan fokus, förklarar museipedagogen Sofia Flinkfeldt.

ARJEPLOG2014-02-07 06:00

Fenomenet kommer ursprungligen så långt bort som från New York och The Museum of Modern Art, men har med tiden ynglat av sig till andra länder. Tanken är att man med ett annat sätt att jobba kan bidra till att bland annat öka demenssjukas levnadsstandard och motverka den sociala isolering som ofta blir en följd av demenssjukdom. Specialanpassade program har tagits fram med interaktiva visningar som erbjuds till just demenssjuka och deras anhöriga. Hittills har Silvermuseet hunnit med två visningar, den första hölls före jul, den andra alldeles nyligen.

– Det har varit bra med intresse och senaste visningen var fullbokad, berättar Sofia Flinkfeldt.

I Arjeplog var ena visningen med fokus på bruksföremål från 1900-talet, men objekten och teman kommer att vara olika för varje visning.

– Vi väljer ut ett antal föremål och tar fram fakta om dessa. En grej i visningen kan vara en sådan enkel sak som att prata om hur man associerar till den. Ibland hamnar man en bit utanför ämnet, men det spelar ju egentligen ingen roll. Det är upplevelsen och interagerandet som är viktigt.

Alzheimerfonden har huvudansvaret för ”Möten med minnen” som genomförs i samarbete med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Projektet kommer att pågå fram till 2015 och är möjligt tack vare ett bidrag från Svenska PostkodLotteriet på fem miljoner kronor.

– På Silvermuseet kommer vi att erbjuda visningar en gång i månaden så länge det finns intresse och folk som vill komma och titta, säger Flinkfeldt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om