Mindre socker i skolmaten

Dagisbarnen får sockerfri ketchup. Söta krämer och yoghurt har plockats bort från mellanmålsmatsedeln. Istället serveras fil och djupfrysta bär. Juicen är ersatt med vatten. Ett projekt som går ut på att förbättra tandhälsan startade i Arjeplog för två år sedan. Deltagare är folktandvård, skolan, förskolan, skolhälsovården, barnavårdscentralen och kommunens folkhälsoråd.

Arjeplog2006-05-12 00:00
Mycket har inriktats mot kosten. För felaktig kost och kariesangrepp går hand i hand. Det har också konstaterats att det är samma faktorer som orsakar såväl karies som övervikt. Och sockret är den stora boven.

Tandhälsan bland barn i Norrbotten är bäst i Pite älvdal, det vill säga Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå. Över snittet ligger också Pajala, Luleå och Boden.

Statistik på tandhälsa finns på barn och ungdomar som är 4, 12, 15 och 19 år gamla. För Arjeplog är siffrorna för fyraåringarna märkliga. Vartannat år ligger fyraåringarna över snittet och vartannat år under. 19-åringarna har en bra utveckling, men 15-åringarna är det sämre ställt med.

Man vet att med rätt kost läker kariesangreppen. Och att lära sig som liten är A och O. Därför satsar BVC på information som exempelvis att inte amma för ofta. Barn ska heller inte somna med nappflaskan.

Skolan i Arjeplog anses som en föregångsskola som infört frukt som mellanmål till eleverna.

Maud Stenlund, föreståndare för Kyrkholmsskolans elevrestaurang berättar att man kommer att fortsätta att minska antalet produkter med socker.

- Dagisbarnen får nu sockerfri ketchup och vi kommer successivt att byta ut så att alla elever får den sockerfria ketchupen.

Maud Stenlund menar att det går bra.

- Barnen märker ingen skillnad. De har så bråttom att äta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om