Arjeplogs kommun tog i somras initiativet till att en gång för alla reda ut hur läget är. En undersökning av marken kring bränslecisternerna med provtagningar visar att det finns föroreningar.
”Inte utgöra risk”
”De bedöms i dagsläget inte utgöra någon risk för omgivningen eller för människor som tillfälligt vistas på fastigheten så länge man inte bygger, odlar eller tar ut grundvatten inom cistern- och pumpområdet”, står det i protokollet som Grontmij AB skrivit.
Går ni vidare med det här, och i så fall hur?
– Det vi kommer att göra härnäst är att försäkra oss om att kommunala dag- och spillvattenanläggningar är i sin ordning och inte påverkas av föroreningarna. Det tror jag inte att de gör, men vi vill vara säkra. Sedan kommer vi att tala om för politiken att det finns skäl att göra en mer noggrann undersökning som kan visa i vilken omfattning föroreningarna är. Det skulle visa vad det kommer att kosta att åtgärda problemet. Men hittills har vi bara beviljats pengar för den här första undersökningen, säger Christer Andersson som är chef för samhällsutvecklingsförvaltningen.