Testföretagen vill storsatsa på laddinfrastruktur

Förberedelserna är igång inför årets biltestsäsong. Samtidigt planeras satsningar på laddinfrastruktur för att möta nya behov. "Vi vill förhindra en flaskhals när testfordon från hela världen skall testas på allmänna vägar", säger Robert Granström, ordförande för SPGA.

Under vintermånaderna lockar biltestregionen biltestare från hela världen. Tester genomförs på land och is. Om några veckor anländer de första representanterna för kunderna och i slutet av november kommer de som ska arbeta med själva testverksamheten.

Under vintermånaderna lockar biltestregionen biltestare från hela världen. Tester genomförs på land och is. Om några veckor anländer de första representanterna för kunderna och i slutet av november kommer de som ska arbeta med själva testverksamheten.

Foto: Lars Sundström

Arjeplog2021-10-16 07:00

Biltestnäringen i Norrbotten, med ett 30-tal anläggningar, bidrar ett normalår till den svenska nettoexporten med närmare en miljard kronor. Men under pandemin har verksamheten påverkats precis som andra branscher.

– Det är inget snack om att branschen har påverkats. Men den signal vi har fått från kunderna är att testbolagen har skött det på ett bra sätt. Det svenska förhållningssättet under pandemin har uppskattats, säger Robert Granström, ordförande för branschorganisationen SPGA, Swedish proving ground association.

Då vissa tester skjutits upp på grund av pandemin kan det möjligtvis finnas ett uppdämt provbehov, men brist på halvledare, containrar och andra följder av pandemin riskerar att drabba biltestnäringen, berättar han.

– En minskad försäljning kopplat till brist på containrar och komponenter påverkar ju kassaflödet för biltillverkarna. Blir de tvungna att dra i handbromsen på grund av detta så kanske de stryker någon provkampanj. Svårt att säga något i detta läge, helt enkelt.

Nu är förberedelserna igång inför årets säsong. På Icemakers pågår personalrekrytering och interna utbildningar. Offertförfrågningar har börjat droppa in från icke kontrakterade kunder.

– Vi vet inte riktigt hur efterfrågan från utomeuropeiska kunder kommer bli den kommande säsongen. Men allting tyder på att företag baserade inom EU kommer att återgå till en mer normal verksamhetsnivå, säger Michael Lindeman, vd på Icemakers Test.

Under förra säsongen erbjöd en lokal läkare antigentester för kunder från länder med sådana krav. Det återstår att se om behovet kvarstår.

Om några veckor anländer de första representanterna för kunderna och i slutet av november kommer de som ska arbeta med själva testverksamheten. Vid Icemakers huvudkontor i Arjeplog finns verkstäder, kontor, konferenslokaler och kylkammarenheter där fordon kyls ned till avsedd temperatur. En omfattande maskinpark finns på området och maskinerna genomgår nu service inför säsongsstart.

Laddmöjligheter finns också inne på området. De laddbara fordonen utgör en allt större del av den totala testverksamheten.

– De utgör 30-40 procent nu. Inom ett par år kommer det bara vara laddbara bilar, säger Michael Lindeman.

Testregionen drar till sig aktörer från hela världen och den globala omställningen av transportsektorn till elektromobilitet är tydlig, menar Robert Granström.

– Det kommer 4 000 bilar till testregionen varje vinter och kommande vinter räknar vi med att ungefär 1 000 laddbara bilar är på plats samtidigt, enbart i Arjeplog. Detta innebär att elnätet i Arjeplog belastas med ungefär en laddbar bil per hushåll under högsäsong. Stämmer Power Circles prognoser för 2030 så är Sverige inte ens uppe i en laddbar bil per två hushåll då, säger han och fortsätter:

– I Arjeplog kan man alltså studera elbilars påverkan på elnätet 5-10 år före breddinförandet sker i Sverige.

Investeringar pågår nu kopplade till den förändring som äger rum i branschen där el ersätter fossila drivmedel. Den publika laddinfrastrukturen byggs ut då en del av provningen sker på publika vägar.

– Vi har sedan länge ett stort antal laddpunkter inne på anläggningarna, men testföretagen har bildat ett samägt bolag, Testinfra Sweden AB, som jobbar stenhårt för att bygga ut laddinfrastrukturen utanför testanläggningarna inför vintern, säger Michael Lindeman.

Det är testföretagen Icemakers test, Colmis, Arctic falls och Tjintokk som har bildat bolaget. Målet är 15-20 laddstationer för ungefär 100 miljoner kronor, med planen att ta in kapital från ett antal intressenter. Robert Granström berättar att ambitionen är att det ska finnas ett par nya laddstationer redan inför årets säsong.

– Det viktigaste motivet med fler laddare är att förhindra en flaskhals när testfordon från hela världen skall testas på allmänna vägar i slutfasen av utvecklingsarbetet. Ett annat viktigt motiv är att samhället måste se till att ha en utbredd laddinfrastruktur för att kunna ställa om, både i industrin och det offentliga. Den lösning som vi strävar mot är att vem som helst ska kunna ladda. Vi vill gärna skapa samnyttjande av infrastrukturen, säger Robert Granström och fortsätter:

– Vi hoppas att vi kommer att få andra att känna för den här frågan och haka på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!