Knappt ett läsår har hunnit passera sedan beslutet om slopade hemläxor i Arjeplogs grundskola trädde i kraft. Inte jättestor skillnad men mer tid till annat, det är ungefär kontentan av förändringen, i alla fall om man frågar eleverna själva. Viktor Neziri som går sjätte klass, skriver under på det.
– Det är skönt. Jag känner mig mindre stressad, det är mindre man ska hinna med.
Kompisen Ronja Ruong, också sjätte klass, tycker däremot inte att skillnaden blev så stor.
– Jag pluggar ändå alltid hemma. Inför ett prov får vi två tillfällen på skolan att läsa på, men jag tror ändå de flesta tar hem och pluggar mer.
Vendela Hellander i sjunde klass berättar att det blivit skillnad för henne.
– Det är skönt att slippa läxorna. Tidigare lade jag ungefär två timmar av min dag efter skoltid till skolarbete, men nu hinner jag det mesta på skolan. Proven pluggar jag dock alltid till hemma.
Rektor Ola Sonidsson tycker att det gått bättre än förväntat:
– Jag är imponerad av pedagogernas omställningsförmåga, att också ta tillfället i akt att bli mer formativ i sitt sätt att undervisa. I grund och botten är det här en arbetsmiljöfråga för våra elever. Det finns de som börjar sju på morgonen och åker hem vid 17, då har man ju gjort en full dag. Vi vill att de ska få chansen att vila upp sig inför nästa skoldag. Det är för tidigt att se ännu om det kommer synas i elevernas resultat, men förhoppningen är ju att vi ska vara minst lika bra, om inte snäppet bättre.
Har undervisningen ändrats på något sätt?
– Vi måste ta ett större ansvar för att ge eleverna möjlighet att bli ägare av sitt eget lärande. Med det menar jag att både lärare och eleven vet "vad kan jag, vad är det jag behöver träna mer på, vart ska jag, vad är mina mål?" I och med den läxfria skolan blir det då jätteviktigt för våra pedagoger att följa elevens lärande på plats.
Sonidsson berättar att man kommer göra några justeringar i schemat inför nästa läsår.
– Vi fortsätter utveckla oss i det här och det kommer på elevernas scheman finnas ytterligare möjligheter till att träna extra. Det kallas studieverkstad. Den ordinarie undervisningen kommer ticka på, och sen lägger vi på, beroende på ålder och mognad, en till två timmar extra i veckan där man har riktigt bra stöd för att få hjälp med sina extra studier.