Medborgarlöftena undertecknade

Polisen och Arjeplogs kommun lovar att jobba mera med brottsförebyggande arbete mot narkotika, våld i nära relationer samt tillgänglighet.

Undertecknar. Kennet Vikström, lokalpolisområdeschef Piteå älvdal och Britta Flinkfeldt, kommunalråd, undertecknar medborgarlöften för 2016.

Undertecknar. Kennet Vikström, lokalpolisområdeschef Piteå älvdal och Britta Flinkfeldt, kommunalråd, undertecknar medborgarlöften för 2016.

Foto: Ann-Christine Holmgren

Arjeplog2016-03-22 18:39

I går skrevs medborgarlöftena, för 2016, under av Britta Flinkfeldt, Arjeplogs kommunalråd och Kennet Vikström, lokalpolisområdeschef Piteå Älvdal.

Lokala medborgarlöften är en utveckling av de samverkansavtal som tidigare finns mellan kommun och polis. I arbetet med att ta fram medborgarlöften har kommunmedborgarna varit delaktiga. Polisen har bland annat träffat elevråden från lågstadiet till gymnasiet. De har besökt företagarna på deras fredagsträff. De har deltagit i folkhälsorådets allmänna möte. En enkät har funnits på kommunens hemsida, där medborgarna har fått svara på vad de tycker är viktiga områden som polisen och kommunen ska jobba mera med.

Efter sammanställning av undersökningen kom man fram till tre områden som ska prioriteras. Narkotika, våld i nära relation och tillgänglighet. Det var Britta Flinkfeldt, Arjeplogs kommunalråd och Kennet Vikström, Lokalpolisområdeschef Piteå älvdal som skrev under medborgarlöftena. Tina Hallin, vid Arjeplogs polisen och Kenneth Lundqvist, kommunpolis var också med vid undertecknandet. Kommunpolis är en ny funktion i den nya polisorganisationen. Lundqvist jobbar med brottsförebyggande och med medborgarlöften i Piteå älvdals kommuner.

Statistiskt sett är våld i nära relationer inget stort problem i Arjeplog, men den trygghetsundersökning som gjorts säger något annat.

– Det känns som ett bra medborgarlöfte, det är något som medborgarna vill, sa Kenneth Lundqvist och fick medhåll av Tina Hallin som menade att de nu lyssnat med ett annat öra.

– De är troligen ett glesbygdsproblem, alla känner alla och man vågar inte anmäla, säger hon.

Britta Flinkfeldt berättar att kommun samarbetar med andra kommuner när det gäller våld i nära relationer.

– Vi erbjuder skyddat boende i en annan kommun, det är bättre och säkrare än i hemkommunen där alla känner alla, säger hon.

Kennet Vikström berättar att i Piteå tar de hjälp av deras hundverksamhet bland annat i de fall när det finns ett besöksförbud. Patrullen svänger oplanerat förbi hos målsägaren, allt för att skapa trygghet.

I Arjeplog finns ingen kvinnojour men polisen har ett samarbete med kvinnojouren, Hera, i Arvidsjaur.

Löften

Polisen och Arjeplogs kommun lovar att jobba för att öka, brottsförebyggande arbetet mot narkotika, tillgänglighet och våld i nära relation i Arjeplogs kommun under året, genom att:

NARKOTIKA

Gymnasieskolan ska genomföra kompetenshöjning av eleverna kring cannabis under hösttermingen.

Vid minst två tillfällen per år ska hundförare från polisen söka efter narkotika på skolan.

Polisen ska vid två tillfällen per år göra riktade insatser mot narkotikaanvändare vid risktillfällen.

TILLGÄNGLIGHET

Polisen ska i större omfattning löpande följa upp/återkoppla de händelserapporter där polispatrull inte varit på plats.

Vid minst två tillfällen per år ska polis och kommun tillsammans finnas tillgängliga på marknad eller liknande.

VÅLD I NÄRA RELATION

Socialtjänsten, polisen och extern utbildare kommer tillsammans att informera och utbilda personal från förskola till gymnasium i anmälningsplikt. Men även öka kunskaperna gällande våld i nära relation.

Kommunen och polisens kommunikatörer ska på sina webbplatser kommunicera filmer och annan information. Samt göra länkar till olika hjälpföreningar som vänder sig till personer som söker hjälp när det gäller våld i nära relation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om