Mästerkockarna bjöd upp till fest

Ju fler kockar desto bättre soppa. Tio av fjorton deltagare från tv-programmet Sveriges Mästerkock var under fredagen med och skrev om det slitna uttrycket. Bouillabaissen smakade faktiskt fantastiskt.

Kokböcker till salu. Många tog chansen att få ett ex signerat av kockarna.

Kokböcker till salu. Många tog chansen att få ett ex signerat av kockarna.

Foto: Sofie Abrahamsson

ARJEPLOG2012-04-23 06:00

Det är varmt i köket på Kraja i  dag, säkert 25 grader. Spisen är i full gång, i ugnarna turas bröden om att bli gräddade och tio kockar delar på ett utrymme som är avsett för mindre än hälften. Klockan är strax efter tre på eftermiddagen, och här har det varit full aktivitet sedan tio i morse. Förmodligen har cd-skivan med Luleåbandet Movits snurrat lika länge, och tvärtemot vad man trodde - att det skulle kännas trångt, klaustrofobiskt och otrevligt, är stämningen varm, familjär och inbjudande. Lina Nordström mixar sardeller med oliver och förklarar:

Glans i pannan
— Jag bjöd hit alla för att jag tyckte att det skulle vara kul att visa dem Norrland och vad vi gör här.

Hon jobbar snabbt, och det är glansen i pannan ett kvitto på. Lina och nio av totalt fjorton deltagare från tv-programmet Sveriges Mästerkock, jobbar med olika maträtter vid de rostfria köksbänkarna inför kvällens buffé. Det har blivit mycket mat för de allra flesta av dem på sistone, och inte minst för vinnaren Sigrid Bárány.

— Jag är nära min dröm, att bli Sveriges svar på Nigella. Att kunna inspirera med min matlagning som hon gör, säger hon mitt i ansningen av ett gäng musslor, ämnade för bouillabaissen som puttrar på spisen.

Kokbokskontrakt
Direkt det stod klart att hon hade vunnit årets upplaga av Sveriges Mästerkock blev det ännu mera mat. Vinsten, 250 000 kronor och ett kokbokskontrakt, lät inte vänta på sig.

— Jag hann knappt landa hemma så fick jag börja fundera på vilka recept som skulle vara med i boken.

Om att vara i Arjeplog säger hon så här:

— Det är så otroligt vackert här uppe. Vidderna, snön. Alltihopa. Jag är så tacksam över att få vara här.

Och visst visade sig kommunen från sin allra fagraste sida när det var dags att släppa in gästerna. Det var till kulissen av en rödlätt solnedgång som drygt hundra personer blev bjudna på fördrink med kockmingel och snittar, innan de släpptes in till en riktig gourmetbuffé.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om