Mångfald i fokus på nationaldagen
- Är man arjeplogare först när man äter blodpalt och märgben, eller är det när man får välkomstbonus, undrade läraren och (för 47 år sedan) invandraren Tom Nielsen när han talade till Arjeplogs nya medborgare.- Mångfald berikar, man ska kunna känna tillhörighet även om inte farmor eller mormor finns i Silvermuseets fotoarkiv, sa museichef Ingela Bergman i sitt nationaldagstal.
Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson överlämnade svenska flaggan till Sandra Nielsen.
Foto: bertil sundkvist
För det musikaliska svarade den ryska Pomorkören från Umba, Tverlandets Kikes Pikekor, trubaduren Johan Johansson, musiklärare Andreas Holma, ungdomarna Anton Lundmark, Emma Lundmark och Maja Lundberg.
Och det var många som talade. Kyrkoherde Anders Mattson inledde och klädde av kritiken till att man firar nationaldagen i kyrkan.
- Kyrkan är äldsta byggnaden i Arjeplog, här betalade man skatt, kanske höll man ting här. Man har använt de byggnader som fanns att tillgå. Och så gör man nu också, sa han.
Svensk flagga
Ingela Bergman är museichef och Arjeplogsbo. Hon berättade om sin känsla av tillhörighet. Hon känner Arjeplog, landskapet och naturen. Hon relaterade till ett samtal med en annan Arjeplogsbo för ett antal år sedan som påstått att en äkta Arjeplogsbo är
Arjeplogsbo sedan flera generationer.
- Det behöver inte vara så. Kulturarvet är inte statiskt, det är dynamiskt. Vi tolkar det utifrån ny kunskap och det vi skapar i dag är kulturarv i morgon.
- Måste det alltid vara så att tillhörighet utestänger andra, undrade hon och svarade snabbt nej.
- Det får inte vara så och pekade på att Arjeplog är ett bra exempel på ett öppet samhälle.
Kommunalrådet Bengt-Urban Fransson hade äran att dela ut en svensk flagga. Den tillföll Sandra Nielsen från Laisvall.
Sandra Nielsen berättade om sin bild av Sverige. Om det röda huset med vita knutarna och flaggan på stången.
- Kanske var bilden färgad av Astrid Lindgrens berättelser, men nu är jag svensk medborgare, har ett rött hus med vita knutar. Flaggan saknades men nu har jag fått en, och flaggstången är beställd.
Hennes make Tom Nielsen talade om att vara svensk - och i förlängningen Arjeplogsbo.
- Är jag svensk när jag själv tycker det eller när någon annan tycker det? Ska man se ut som en svensk. Är Zlatan svensk? Självklart, särskilt om han gör mål mot Danmark.
Tom Nielsen berörde kulturen.
- Vi måste slå vakt om den egna. Men jag är positiv till mångkulturella inslag så länge det våldför sig på vår kultur. Det är okej med pizza men inte till hedersrelaterade mord och omskärelse.
Tom Nielsen talade om respekt.
- Ju snabbare man lär sig språket, desto bättre, och man blir respekterad om man respekterar det som redan finns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!