Många ville diskutera Hornavanskolans framtid

Hornavanskolans paneldebatt lyfte många frågor om gymnasieskolans framtid och hur samhället kan påverkas om skolan försvinner. Politiker, företag och föreningar var inbjudna till debatten.

Johan Fjällström var moderator under paneldebatten där bland annat Isak Utsi (S), Elisabeth Bramfeldt (V), Erik Grähs (V) och Sten-Åke Nilsson (C) deltog.

Johan Fjällström var moderator under paneldebatten där bland annat Isak Utsi (S), Elisabeth Bramfeldt (V), Erik Grähs (V) och Sten-Åke Nilsson (C) deltog.

Foto: Skärmklipp

Arjeplog2021-09-15 18:30

Samhällsprogrammets elever hade jobbat med ett antal frågor som ställdes under onsdagens debatt. En fråga handlade om hur samhället kommer att påverkas på kort sikt om Hornavanskolan stängs och går över till fjärrgymnasium.

– Det här förslaget handlar om att skapa fler utbildningar och på kort sikt innebär det att fler elever kan stanna i Arjeplog, säger Isak Utsi (S), kommunalråd.

"Kommer befolkningen och arbetslösheten påverkas?"

– Tittar man på jobbsidan försvinner ett antal tjänster och vi ser att de allra flesta kan erbjudas ett jobb inom Arjeplogs kommun om man vill. Utbildade lärare kommer alltid att behövas och kommunen står inför stora pensionsavgångar, säger Utsi.

Elisabeth Bramfeldt (V) tror att det är negativt både på lång och kort sikt.

– Jag tror att det blir en ökad utflyttning och färre som flyttar till vår kommun. Utbildade lärare söker tjänst i någon annan kommun och tar naturligtvis med sig sina familjer, säger hon.

Eleverna undrade varför man inte frågat efter deras åsikter.

– Jag får väl vara lite självkritisk också, men förra hösten hade jag samtal med elevrådet och jag hoppas att vi kan ta upp den dialogen igen, säger Utsi och tar upp projektet Youth up North som syftar till att hitta och skapa nya former för inflytande för unga i Arjeplog.

Enligt Lotta Lestander, vd Argentis, är hantverksföretagen som blivit tillfrågade positiva till lärlingsutbildningar.

– Men utifrån hur deras verksamheter ser ut kan det påverka möjligheten att ta emot lärlingar, säger hon.

Lars Sundström, vd Icemakers, säger ja till lärlingsutbildningar.

– Bara man kan lösa logistiken att få ut ungdomarna på arbetsplatserna vilket har varit problem tidigare, säger han och berättar att de har kunnat anställa flera från den tidigare bygg- och anläggningslinjen.

Quist upplever att det finns ett stort engagemang i skolfrågan.

– Skolan skulle ha varit nedlagd om det inte vore för Folkinitiativet. Vi drev igenom folkomröstningen, annars hade det här beslutet varit tagit för länge sedan, säger han.

Isak Utsi replikerar:

– Politiken har förlängt beslutstiden och beslutat att genomföra folkomröstningen. Det är en komplicerad fråga och det finns inget lätt svar. Vi har funderat väldigt mycket och ändå har vi kommit fram till att förslaget vi har lagt är det klokaste för Arjeplog på sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!