Många ville chatta med polisen

Som första station i Sverige, har nu polisen i Arjeplog börjat chatta med invånarna. Intresset verkar stort, både i och utanför Arjeplog.

Anders Holmlund och Maria Lestander hade fullt upp med att svara på frågor på chatten under premiärkvällen.

Anders Holmlund och Maria Lestander hade fullt upp med att svara på frågor på chatten under premiärkvällen.

Foto: JENNY KARLSÉN

ARJEPLOG2008-09-20 06:00
På torsdagskvällen var det dags för Arjeplogspoliserna Maria Lestander och Anders Holmlund att börja chatta med invånarna. Och redan efter 25 minuter hade ett 20-tal personer lagt till sig på listan.
- Det är många utifrån som tagit kontakt och tycker att det här är ett bra initiativ. De undrar varför det inte finns på deras respektive orter, berättar Maria.
Arjeplog är nämligen först i hela Sverige med detta försök, som i första hand pågår till den sista november.
- Det här är jätteroligt och jag hoppas att det går bra, så att andra hakar på, säger Maria.
Om försöket slår väl ut, finns chansen att chattandet införs på schemat på stationer i hela Norrbotten.
- Det är ju lättare på större stationer, där de hela tiden kan ha en person som sitter vid datorn, menar Maria.
Frågar om allt
När de har möjlighet, kommer i alla fall polisen i Arjeplog att chatta mellan 19.00 och 20.00 på kvällen. Maria säger att hon är medveten om att det kan dyka upp oseriösa saker på chatten, men att det i alla fall hittills har ställts allvarligt menade frågor. Och de kan handla om vad som helst.
- Det frågas om allt från hur mycket böter olika förseelser ger, till hur man går tillväga om man själv vill bli polis, säger Maria.
Både hon och Anders Holmlund hoppas att det här kan hjälpa människor att få en bra bild av polisen och att våga ta kontakt.
- Här kan vi ju prata om vad som helst. Eftersom du kan vara anonym kan du ta upp känsliga ämnen och få vägledning. Om vi så bara kan hjälpa några människor genom det här så är det ju värt det. Och vill man bara svamla en stund, så går det också bra, menar Anders.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om