Många barn sjuka när 48-timmarsregeln inte följs

Vabruari lever upp till sitt namn. På en av avdelningarna på Arjeplogs förskola var i slutet av förra veckan så många som 7 av 10 barn hemma på grund av sjukdom. "Vi har problem med att vissa inte förstår 48-timmarsregeln", säger förskolechefen Mona Svensson.

Dubbel otur. Signe Kallin drabbades av två magsjukor efter varandra, med bara en veckans mellanrum. Här med sin mamma Beatrice Kallin.

Dubbel otur. Signe Kallin drabbades av två magsjukor efter varandra, med bara en veckans mellanrum. Här med sin mamma Beatrice Kallin.

Foto: Beatrice Kallin

ARJEPLOG2017-02-15 09:20

Under förra veckan skickade Arjeplogs förskola ut ett brev till alla föräldrar som uppmanar att respektera 48-timmarsregeln. Det vill säga att man håller sitt barn hemma i minst 48 timmar efter sista kräkning eller diarré som barnet haft vid magsjuka. Barnet ska också ha ätit fast föda. Vid feber och förkylning gäller att barnet ska ha varit feberfri en dag innan de återkommer till förskolan.

– Men vi har problem med att det finns föräldrar som inte förstår eller respekterar detta. Det resulterar i att vi får lite rundgång på alla virus, säger Mona Svensson.

Det drabbar i slutänden såväl föräldrar och syskon, och till sist personalen på förskolan.

– Och vi har inte vikarier i överflöd. Vi har det så förspänt i Sverige att vi kan vara hemma med våra barn och få 80 procent av lönen i ersättning för att vara det, jag önskar att fler skulle förstå hur kort tid våra barn är små och verkligen ta sig den tiden. Utöver att barnet behöver bli friskt igen, behöver det ju också återhämtning. Man ska komma ihåg att på en förskola är det fullt ös från hämtning till lämning, inget mot för vad det är att vara hemma och vila upp sig med sin familj.

Tror du att det kan vara en ekonomisk fråga för en del familjer?

– Nej, jag tror inte att det är fallet för så många.

En tjej som haft lite extra otur med virusangreppen är femåriga Signe Kallin. Hon fick magsjuka för någon vecka sedan, och hann bara bli frisk så drattade hon dit igen.

– Det gick ganska precis en vecka mellan magsjukorna. Andra vändan är vi rätt säkra på att hon fick det på förskolan, för dagen innan hon blev sjuk hade ett barn kräkts på avdelningen. Nu håller vi henne hemma i två veckor så vi då säkert ska slippa en tredje vända, säger Signes mamma Beatrice Kallin.

Hon hade velat se krafttag från förskolans sida.

– Att man exempelvis stänger förskolan en fredag och en efterföljande måndag. Då är det fyra dagar som man har på sig att hålla sina barn hemma, samt sanera lokalerna.

Men Mona Svensson är tveksam.

– Magsjukevirus är luftburet. Det spelar ingen roll hur mycket vi sanerar så länge föräldrar lämnar halvsjuka barn till förskolan.

Så klarar du vabben

Försäkringskassans bästa tips på hur du kan pussla ihop arbete och vab.

Avlös varandra – vabba halva dagen eller några timmar var.

Turas om – vabba varannan dag.

Ha fasta vab-dagar – då vet du i förväg att du vabbar om det behövs.

Planera – titta på vem som kan vabba utifrån arbetsuppgifter och aktiviteter.

Ta hjälp – en närstående kan också vabba.

Vobba – jobba hemifrån med sjukt barn. Du avgör själv om det är lämpligt, men du ska ha lön från din arbetsgivare och inte ersättning från Försäkringskassan.

Dela upp din arbetsdag – vobba i två timmar och vabba i sex. Då ska du ha lön för två timmar och ersättning från Försäkringskassan för sex timmar.

Och om det blir tråkigt:

Se favoritfilmen om och om igen

Bygga lego och tågbana i vardagsrummet

Rita och pyssla till en egen konstutställning

Baka chokladbollar och muffins

Bygga kojor eller äventyrsland

Källa: forsakringskassan.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!